Praní v ruce je pro některé kusy oblečení potřeba. Poradíme, jak na praní, ždímání i sušení

 Ostatní 
19. prosince 2020 10:23 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ruční praní není nijak složité Depositphotos
Praní v ruce si v době automatických praček dokáže představit už jen málokdo. Nicméně pokud se pračka pokazí, je dobré si umět prádlo vyprat ručně.

Pokud vás právě zradila pračka, nebo potřebujete vyprat kus prádla, který má na štítku symbol ručního praní, nezoufejte. Praní v ruce není nic složitého, stačí jen dodržovat jednoduchý postup. Navíc je tento způsob praní velmi šetrný a udrží vaše prádlo déle jako nové.

Příprava před praním

Ještě, než se pustíte do samotného praní, je dobré se na to připravit. Začněte s tříděním prádla. Třídění nemusíte dělat tak pečlivě, jako při praní v pračce, ale i tak je dobré si připravit alespoň tři hromádky prádla – bílé, barevné a tmavé. Samozřejmě rozhodně neuděláte chybu, pokud se rozhodnete roztřídit prádlo ještě více, třeba po jednotlivých barvách a určitě si dejte zvlášť oblečení z obzvláště citlivých materiálů, jako je kašmír, vlna, hedvábí či krajky.

Jako další si připravte vodu. Napusťte si lavor, umyvadlo či vanu – podle toho, kde chcete prát. Dbejte při tom na to, aby teplota odpovídala doporučené teplotě praní pro dané oblečení. Do vody přidejte prací prostředek, můžete použít jak gel, tak klasický prášek. Až poté, co se vám prací prostředek dokonale rozpustí, dejte dovnitř prádlo.

V žádném případě se nesnažte proces urychlit tím, že dáte do umyvadla prádlo, na něj prací prášek a začnete napouštět vodu z kohoutku. Proud vody totiž může poškodit citlivější vlákna a prací prášek, který dáte přímo na oblečení, se pak mnohem hůř vymývá.

Praní samotné

Když máte přípravu hotovou, můžete se pustit do praní. Jako první nechte prádlo ve vodě alespoň na čtvrt hodiny odmočit a teprve potom začněte prát. Prádlo pořádně mačkejte a propírejte, aby se uvolnilo co nejvíce špíny. Jednotlivé kusy o sebe ale netřete příliš agresivně, abyste nepoškodili vlákna oděvu.

Pokud už jste s praním spokojeni, můžete přikročit k máchání, při kterém se snažíte dostat z prádla všechen prací prostředek. Vodu z praní proto vylijte a napusťte si novou čistou vodu. V té pak prádlo pořádně vymáchejte, dokud voda nepřestane pěnit. Stejně jako u přípravy ani nyní nenechávejte prádlo pod tekoucí vodou, aby se nepoškodila jeho vlákna.

Ždímání a sušení

Jelikož nemůžete prádlo pověsit k sušení, když je ještě nasáklé vodou, musíte ho před tím ještě vyždímat. Buďte přitom obzvláště opatrní, ať si oblečení nepoškodíte. Nikdy se nesnažte prádlo vykroutit silou. Raději vodu z prádla opatrně vymačkejte. Můžete postupovat také tak, že prádlo položíte na suchý ručník, zarolujete a pořádně promačkáte.

Na sušení už nic moc záludného není, zkrátka prádlo pověste na šňůru a počkejte, než uschne. Pouze pokud perete vlnu, kašmír či další citlivé látky, je třeba prádlo rozložit na rovnou podložku na ručník. Při sušení v rozloženém stavu je pak dobré sem tam prádlo otočit, aby prosychalo rovnoměrně. A čemu se při ručním praní vyhnout, se dočtete zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve