Vánoční dárky pro kutily. I drobná sada kvalitního nářadí potěší

 Ostatní 
17. prosince 2020 12:31 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
I drobná sada kvalitního nářadí potěší Pixabay
Vánoční dárky mohou být romantické, krásné, nechtěné a také praktické. Pokud vás zajímá nějaký dobrý tip pro nadějného domácího kutila bez dostatku vlastního vybavení, jste tu správně.

Vybavení nářadím si člověk skládá v průběhu celého života. Není proto žádná ostuda, že dosud něco nevlastníte. Také platí, že pokud nemáte o domácí výrobu zájem, asi nebudete potřebovat soustruh či frézu. Ale někdy může vhodně zvolený dárek v člověku probudit nečekané schopnosti.

Základní vybavení

Jestliže jste na samém začátku společného života a řešíte, jaké nářadí byste určitě měli v domácnosti mít, pak sem určitě patří nějaký kvalitní šroubovák. Buď celá sada, ale někdy stačí i jeden s výměnnými hroty. Protože ale může nastat potřeba mít nářadí větší, můžete jeden univerzální doplnit šroubováky větších rozměrů. Nebo naopak pokud tušíte, že se partner spíš zajímá o elektroniku, mohl by využít šroubováky malé a s různými atypickými hroty. Na trhu jich bývá dost a někdy jde o pěkné sady. Tvar šroubováku má i doutnavková fázová zkoušečka. Její využití je sice jiné, ale někdy se hodí.

Určitě byste měli mít solidní akumulátorový šroubovák se schopností vrtání. Protože ale jen těžko budete s takovým nářadím vrtat do tvrdých panelových stěn, může se vám hodit slušná příklepová vrtačka. Jestliže k tomu pořídíte sadu ručních pilek nebo ještě lépe přímočarou pilku elektrickou s různými listy, máte vybavení, které umožní pohodlné sestavování nábytku, připevňování polic, výrobu jednoduchých konstrukcí ze dřeva a další důležité domácí činnosti. Bez metru na měření délky se ovšem neobejdete.

Při tom všem nesmíme zapomenout na solidníé kleště. Určitě tzv. "kombinačky", ale také stranové štípací a pro práci s většími maticemi sika kleště a nějaký hasák. Vyměníte si pak snadno vodovodní baterii a dotáhnete spoje na vodovodním potrubí. Když už je řeč o tomto drsném nářadí, nemůžeme nezmínit kladivo. I bez něho je člověk někdy jako bez ruky.

Rozšířená výbava

Jsou lidé, kteří se ochotně pustí i do složitějších činností, jestliže mají potřebné vybavení. Pro lepší kvalitu dřevěných i jiných povrchů využijete patrně brusku. Samozřejmě se poraďte s prodejcem o tom, který typ je vhodný pro vaše záměry. Pro práci se dřevem může být skvělým pomocníkem elektrický hoblík. Skoro jistě ale poslouží dobrá kotoučová pila. Pro základní práci ruční, ale pro složitější práci i pokosová. Máte-li více místa, můžete samozřejmě volit nářadí i v kombinaci s pracovní plochou a upevněním.

Při větším zájmu o elektroniku se spíš využije páječka. Pro běžnou práci se určitě hodí transformátorová, pro jemnější pak různé páječky s úzkým hrotem. K tomu je ale vhodné přikoupit držák s lupou, takzvanou třetí ruku. Většinou obsahuje i osvětlení, což je velmi vítaná drobnost, která pomůže při práci.

Jestliže ve vašem případě převažuje spíš práce na zahradě a v okolí domu, uvažte mezi dárky o pořízení řetězové pily, která může být elektrická i benzínová. Pro někoho je důležitější nářadí na zastřihování plotu, motorová sekačka či jiné vybavení. Velké potěšení může vzniknout i z kvalitní sekery, rýče či hrábí.

Jak vybírat

Aby dárek opravdu potěšil a plnil svou úlohu co nejlépe, neměli byste na něm úplně šetřit. Na druhou stranu není potřeba kupovat nářadí profesionální kvality pro někoho, kdo ho použije několikrát do roka. Je proto dobré nejprve prohlédnout nabídky obchodů, pročíst nějaké články, které najdete i na tomto serveru třeba zde, a poradit se s prodejcem. A pochopitelně sledovat, o čem ten druhý mluví, co by asi chtěl, co by mu udělalo radost. S výběrem příliš neotálejte. Času není před svátky nikdy dost.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008