Bylinky, které můžete pěstovat celoročně i bez zahrádky. Stačí květináč, světlo, zálivka a teplo

 Ostatní 
31. prosince 2020 09:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bylinky dokáže vypěstovat snad každý Pixabay
Pokud máte v zimě chuť na čerstvé bylinky, stačí zajít do obchodu. Jenže pažitka i bazalka z obchodu rychle chřadnou. Vypěstujte si proto zdravé a silné rostlinky bylin na parapetu. Jak říká přísloví, Komu se nelení, tomu se zelení. Brzy se vám zazelená parapet řeřichou, bazalkou, pažitkou i petrželí.

Vypěstované bylinky osvěží saláty, polévky, těstoviny či hutné zimní pokrmy. Nebojte se je pěstovat během dlouhých zimních týdnů. 

Jak pěstovat bylinky za oknem

Kromě semínek potřebujete také truhlíky nebo květináče. Lepší než plastové jsou klasické hliněné květníky, které dýchají a bylinky se v nich cítí lépe. Potřebovat budete substrát. Použít můžete koupený nebo si připravit vlastní tak, že smícháte zeminu, kompost a písek v poměru od každého jeden díl. Rostlinky potřebují světlo a teplo a dobře jim bude na parapetu, když na ně bude přes okno svítit přímé slunce. Většina bylinek potřebuje pravidelnou zálivku, bazalka je lačná po vodě, tymián, levanduli ani rozmarýn zase nepřelévejte.

Bazalka

Bazalku si snadno vypěstujete ze semínek. Připravte si truhlík a do více než ¾ ho vyplňte substrátem, pak vysejte semínka, do jednoho květníku stačí deset kousků. Opatrně je zahrňte vrstvou zeminy, zavlažte a nechte klíčit. Až budou mít rostliny 4 až 6 lístků, přesaďte je do většího samostatného květníku, aby se mohly rozrůstat. Za čtyři týdny můžete sklízet první listy.

Petržel

Petržel roste pomaleji než bazalka, sklízet budete za tři měsíce. Semínka vysejte obdobně jako u bazalky. Do květináče maximálně pět semínek. Až rostlina bude dostatečně velká, vysaďte ji do samostatné nádoby. Potřebuje hodně vody, ale neměla by být přemokřená.

Pažitka

Při pěstování ze semínek si na sklizeň počkáte asi čtyři měsíce, pokud máte pažitku na záhoně, vyryjte část trsu a vsaďte do květináče. Zalijte a postavte na světlé místo. Brzy se objeví zelené výhonky a pažitka rychle poroste.

Řeřicha i cibulová nať

Výsadba řeřichy se obejde bez zeminy. Řeřichová semínka lze rozložit na talířek nebo misku a zalít vodou. Začnou klíčit a růst. Důležité je, aby semínka byla vlhká a v teple.

Naklíčit můžete i cibulovou nať. Vyberte zdravou cibuli, posaďte ji do užší sklenice, ve které bude voda a cibulka v ní bude dobře držet, zatímco kořínky budou ve vodě. Za několik málo dnů se kořínky budou protahovat a prodlužovat. Objeví se zelená nať, která rychle poroste. Občas vyměňte vodu, aby vám cibule déle vydržela. Dále čtěte: Čerstvé bylinky, které si kupujete, můžete snadno vypěstovat doma.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve