Čerstvé bylinky, které si kupujete, můžete snadno vypěstovat doma

Bylinky vypěstujete ve váze
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
17. listopadu 2019 13:41 / Depositphotos
  0   0
Čerstvé bylinky jsou neodmyslitelnou součástí zdravé kuchyně, ale kupovat je na každé vaření je nákladné. Naštěstí je pěstování vlastních bylin mnohem jednodušší, než se zdá. Můžete totiž dokonce použít odřezky z bylin, které jste si již koupili, a založit si vlastní bylinkovou zahrádku nebo truhlíkový bylinkový koutek.

Pěstování bylinek je jednoduché, přesto se ne každému daří. Zejména ve vnitřních prostorách. Přitom právě bylinky v truhlíku u okna jsou nejčastější interiérovou metodou, jak si doma pěstovat voňavé a zdravé bylinky po celý rok. Jak tedy vypěstovat bylinky doma z těch, které jste si zakoupili v obchodě?

Třeba u máty je to opravdu jednoduché. Stačí, když ze zakoupené byliny odstřihnete zhruba deseticentimetrový stonek, který dáte do vázy s vodou a umístíte k oknu. Během několika týdnů máta ve váze vypustí kořeny a pak už stačí jen rostlinku zasadit do květináče či truhlíku a zalévat podle potřeby.

Rozmarýn do vázy

Podobně jako u máty je to třeba i s velmi oblíbenou středomořskou bylinou, kterou je rozmarýn. Ze zakoupeného rozmarýnu odřízněte 8 až 10 centimetrovou větvičku. Opatrně stáhněte ze stonku dolní listy a ponechte jen ty horní. Větvičku dejte do vázy, poctivě rostlině poskytujte čistou vodu a mějte trpělivost.

Rozmarýnu totiž trvá déle, než mu narostou nové kořeny. Potrvá to asi 2 měsíce, než budete moct rostlinku přesadit do květináče či truhlíku. I poté bude rozmarýnu trvat nějakou dobu, než se na nové podmínky adaptuje. Stejný princip pěstování můžete použít i u další oblíbených bylin jako tymián, oregano, nebo šalvěj.

Ve vodě roste i fenykl

Tento jednoduchý způsob pěstování bylinek, které jste si původně zakoupili v obchodě či na trhu, lze překvapivě adaptovat i na takovou bylinu, jakou je fenykl. Ten se dokonce k některým pokrmům podává jako příloha a vždy dokáže jídlu dát svoji jedinečnou chuť.

Pokud chtete mít ve své kuchyni k dispozici stále čerstvé stonky fenyklu, je to snadné. Od zakoupeného kusu fenyklu odřízněte stonky a tělo byliny ponoříte celé do mísy s vodou tak, aby z vody vyčnívaly jen konce stonků. Mísu musíte umístit k oknu tak, aby fenykl mohl přijímat co nejvíce světla. Nových čerstvých stonků se na svém fenyklu dočkáte už za několik dní. Dále čtěte: Jak oloupat brambory bez velké námahy? Na klasické škrábání zapomeňte.

Mirka Malá | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Poslední opravdový ráj v Evropě, který ještě turisté nestačili objevit

Věda & Vesmír

Galaxie podezřele podobná Mléčné dráze byla spatřena v raném vesmíru

Bydlení

Jak čistit zaneřáděnou sklokeramickou desku bez chemie, aniž byste ji zničili

Zavřít reklamu