Při výběru povlečení záleží především na materiálu. Co čekat od různých druhů

 Ostatní 
22. prosince 2020 13:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat si vhodné povlečení si přeje každý Depositphotos
V obchodě s povlečením jste vždycky postaveni před otázku: který materiál na povlečení je ten nejlepší? Na čem vlastně při výběru ložního povlečení záleží? Poradíme vám. Není to tak dávno, když jste se museli spokojit s bavlněným povlečením. Jediné, co jste si museli vybírat, byly barvy a vzory.

V dnešní době je nabídka pestřejší a můžete si zvolit materiál, který je pro vás nejpříjemnější. Pro někoho zůstává bavlna stálicí, ale v některých domácnostech už jí odzvonilo.

Bavlněné povlečení

V dnešní době máte k dispozici pestrou a velkou škálu materiálů, ale to ještě neznamená, že by bavlněné povlečení zmizelo ze světa. Stále se těší velké oblibě. Bavlna je příjemná na dotyk, prodyšná, vyniká savostí, je měkká a pružná. Navíc je cenově dostupná, pěkné bavlněné povlečení můžete mít i třeba za 250 Kč. Lepší variantou bavlněného povlečení je bavlna de luxe, která se vyznačuje vyšší gramáží a speciální úpravou vláken, která zajišťuje delší životnost a barevnost, povlečení je také jemnější na dotyk. 

Materiál milovaný i nenáviděný

Krepové povlečení je vlastně bavlněné, jen je typicky zvrásněné, má části hladké a části zvrásněné. Jeho výhodou je to, že nevyžaduje žehlení, a přesto dobře vypadá. Krepové povlečení je savé, měkké, pružné, prodyšné. Zatímco někomu je krep příjemný, jiný by ho nesnesl ani na jednu noc. Kvalitnější krepové povlečení seženete už od 300 Kč a výše, ale pozor na levné varianty, nízká cena značí kratší životnost a náhražky.

Flanelové povlečení

Je nejlepší volba na chladné noci. Kdo z vás by se rád nezachumlal během mrazivých nocí do hřejivého flanelu. Flanel se vyrábí ze 100% bavlny, ale vzniká z hustě tkané látky s vyšší gramáží a měkkosti, kterou je povlečení známé, dosahují výrobci speciálním česáním. U flanelu můžete spoléhat na dobré vlastnosti bavlny a ještě jemnost při dotyku a hřejivost. Flanelové povlečení vás potěší během podzimu a zimy. 

Fleecové povlečení

Toto povlečení miluje každý, kdo má rád měkkost a nerad žehlí. Fleecové povlečení má spoustu výhod. K hlavním patří, že není třeba ho žehlit, hřejivost, měkkost, jemnost. Fleecové povlečení se vyrábí z vlny či bavlny. Ceny fleecového povlečení začínají na 500 korunách.

Saténové povlečení

Saténové povlečení je záležitost pro naprosté labužníky. Vyrábí se z bavlněného saténu s různými gramážemi. Materiál je pevný, odolný, měkký a příjemný na dotyk. Musíte si však dát pozor na levné varianty, které zpravidla nebývají saténové, ale polyesterové. Na první pohmat to nemusíte poznat, ale polyester se brzy žmolkuje, trhá a studí na kůži. Zpracování materiálu je náročné, poměrně zdlouhavé, za to však dlouho vydrží a nemusíte ho žehlit. Dále čtěte: Staré povlečení nemusí skončit v koši, využijte ho ještě k praktickým věcem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47