Které potraviny v lednici opravdu raději neskladovat

 Ostatní 
01. ledna 2021 19:14 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Lednička není vhodná pro uskladnění všech potravin Depositphotos
Skladovat potraviny v lednici je dnes naprostá samozřejmost a od alternativ, jako jsou spíže a sklepy, se dnes pomalu, ale jistě upouští. Lednice však není pro všechny potraviny tím nejvhodnějším prostředím.

Přestože do lednice ukládáme jídlo a potraviny s vědomím, že díky chladu nám vydrží déle čerstvé, opak je mnohdy pravdou. Některým potravinám se v lednici zásadně změní chuť a konzistence k horšímu a některé dokonce paradoxně podlehnou zkáze rychleji.

Cibule a brambory

Pokud do ledničky ukládáte cibule a brambory, zkuste jim raději najít nějaké jiné místo, optimálně temné a suché. Jelikož cibule obsahuje velké množství škrobu, začne po chvíli v lednici vodnatět a bude také více náchylná k zplesnivění.

U brambor dojde vlivem chladu zase ke změně chuti. Nízká teplota totiž způsobí, že se škrob obsažený v bramborách začne měnit na cukry. Brambory tak začnou mít nasládlou chuť, která není zrovna žádoucí. Brambory i cibule navíc v lednici velmi často začnou klíčit.

Opatrně na ovoce

Pokud chcete, aby vám ovoce vydrželo co nejdéle čerstvé, není vždy nejlepší nápad ho uložit do lednice. Například tropické ovoce jako ananas, avokádo, mango či banány a citrony začnou v chladu velmi rychle černat a kazit se.

Většinu u nás běžného ovoce jako například jablka, hrušky, meruňky či švestky do lednice uložit můžete, má to ale jeden háček. Pokud je totiž toto ovoce již hodně zralé, začne uvolňovat ethen, což je chemická látka, která urychluje zrání ostatního ovoce a zeleniny. Může se vám tak stát, že kvůli přezrálým jablkům se vám v lednici rychleji zkazí všechno ostatní.

Pozor si dejte také na rajčata

Pokud si chcete pochutnat na dobrých rajčatech, raději je neskladujte v lednici. Chlad totiž zcela naruší jejich buněčnou strukturu a rajčata jsou poté úplně bez chuti a moučná. Navíc rajčata mají v lednici neblahý vliv na okolní zeleninu. Pokud budete mít v lednici vedle rajčat mrkev, brzy vám nepříjemně zhořkne, kapusta bude zase co nevidět celá žlutá.

Nechybujte s vejci a mlékem

Často se chybuje také s uskladněním vajíček a potravinami, které obsahují mléko, případně s mlékem samotným. Tyto potraviny totiž uskladňujeme tak, jak jsou k tomu ledničky navrženy, tedy na patřičná místa ve dvířkách. Toto místo ovšem není nejvhodnější, jelikož právě zde dochází k největším teplotním šokům, které těmto potravinám nesvědčí a mohou způsobit jejich rychlejší zkázu.

Udělejte si uvnitř více prostoru

Pro správné skladování je důležité potraviny v lednici také vhodně uspořádat. Postupuje se přitom podle vlhkosti a teploty, přičemž vlhkost směrem vzhůru klesá a teplota naopak roste. Pro zeleninu jsou například nejvhodnějším místem spodní šuplíčky, pro maso zase první polička a úplně nahoru je nejlepší umístit takové potraviny, které spotřebujete nejrychleji. Více o tom, jak potraviny v lednici uspořádat, se dočtete zde.

Pokud máte pocit, že je uvnitř pro správné uspořádání málo místa, můžete si možná pomoci tím, že z lednice vyndáte ty potraviny, které uvnitř vůbec být nemusejí. Jedná se především o kečup, hořčici či nakládanou zeleninu. Tyto potraviny jsou totiž samy o sobě dostatečně zakonzervované, a tak nepotřebují být skladovány v chladu. Obecně lze vyřadit všechny potraviny, které obsahují ocet.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum