Vychytávky pomocí mikrovlnky. Snadno se zbavíte slupek z rajčat, česneku i cibule

 Ostatní 
13. ledna 2021 10:03 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Mikrovlnná trouba není jen na ohřívání jídla Pixabay
Pokud používáte mikrovlnnou troubu jen na ohřívání jídla nebo rozmrazování surovin, je to škoda, protože tento pomocník zvládne spoustu triků, se kterými si ušetříte práci při přípravě potravin.

Zapínáte ji, když si potřebujete ohřát oběd či večeři, rozmrazit maso na přípravu oběda. Mikrovlnnou troubu je ale možné využít také jinak a vyzkoušet další vychytávky, které vám usnadní práci v kuchyni. 

Mikrovlnka zbaví rajčata slupky

Čerstvá rajčata musíte před přidáním do omáček či polévek zbavit slupek a oloupat je. Rajčata spaříte v horké vodě, pak se ochladí a loupou. I tady vám pomůže mikrovlnka. Slupku rajčat nařízněte do kříže, propíchněte a vložte do mikrovlnky, zahřívejte 30 s na nejvyšší výkon, pak přístroj vypněte a rajčata nechte ještě dvě minuty dojít. Poté slupku rajčat lehce stáhněte nožem.

Česnek a cibule v mikrovlnce

Pokud česneku a cibuli dopřejete krátký pobyt v mikrovlnce, zbavíte je snadněji slupky. Stroužky česneku rozložte na talíř a zapněte mikrovlnku na maximální výkon na 20 sekund. Po vyndání česnek zmáčkněte, ze slupky hladce vyklouzne, a tak rychle oloupete celou palici. Celou cibuli zahřívejte 40 vteřin na maximální výkon a následně ji vymáčkněte ze slupek.

Jak z tvrdého pečiva udělat měkké

Namočte papírovou utěrku, dobře ji vyždímejte, překryjte jí pečivo a vložte do mikrovlnné trouby. Mikrovlnnou troubu nastavte na plný výkon a nechte ji běžet 20 sekund. Pečivo do sebe pustí vlhkost.

Šťáva z citrusů

Mikrovlnka si poradí i s trochou vysušenými plody. Pomeranče nebo citrony pečlivě omyjte a vložte do mikrovlnné trouby. Při nejvyšším výkonu jim odměřte 30 vteřin, vydají více šťávy a budou se lépe loupat. V mikrovlnné troubě také usušíte oloupanou kůru. Rozložte ji na papírový ubrousek a sušte asi jednu minutu. 

Navlhlé brambůrky nejsou pro mikrovlnku žádný problém

Zapomněli jste zavřít sáček a křupavé lupínky do sebe natáhly vlhkost. I takový problém zvládne mikrovlnka. Nasypte brambůrky do misky, vložte je do mikrovlnné trouby a překryjte papírovou utěrkou. Stačí jim 15 sekund uvnitř mikrovlnné trouby, která je nastavená na nejvyšší výkon. Budou pak znovu krásně křupat. Podobně můžete zbavit vlhkosti i sušenky, krekry, jen zahřívání bude o něco delší. Dále čtěte: Mikrovlnnou troubu můžete vyčistit snadno a rychle. Stačí se držet několika rad.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008