Kokosové máslo skvěle chutná a jeho výrobu zvládnete sami doma
Kokosové máslo je velmi chutné, nejvíce se podobá asi oblíbeným kokosovým kuličkám. Pokud se však nerozhodnete jinak, nemusí obsahovat žádný přidaný cukr. Poslouží vám pak buď jako skvělý doplněk dezertů, případně si ho můžete dát jen tak, například ke svačině. Jeho výroba navíc není nijak složitá a hravě ji zvládnete sami doma.
Nepodceňte výběr kokosu
Základem receptu na kokosové máslo je strouhaný kokos. Jeho výběr se rozhodně nevyplatí podcenit. Když se strouhaný kokos rozmixuje, tak zahřátím a rozmělněním vytvoří máslovou konzistenci. Pokud tedy chcete dosáhnout skutečně toho nejlepšího výsledku, sáhněte po kokosu, který má vysoký obsah tuku. Tímto jsou proslulé především kokosy z Filipín a Srí Lanky. Chybu ale rozhodně neuděláte ani v případě, kdy se rozhodnete použít vlastní sušený kokos.
Jak na to
Postup výroby kokosového másla je skutečně jednoduchý. Stačí, když do mixéru přidáte dva šálky strouhaného kokosu a dvě lžíce kokosového oleje. A pak už jen mixujte, než vám vznikne jemná hmota.
Mixování kokosu ale nemusí být pro každý mixér. Platí, že čím vyšší výkon, tím líp. A pokud chcete mít jistotu, že si váš mixér při výrobě této lahůdky nepoškodíte, dělejte při mixování raději přestávky, aby se tolik nepřehříval.
Jak máslo vylepšit
Každého určitě po ochutnání „základní verze“ kokosového másla napadne, čím by si ho pro příště vylepšil, aby bylo ještě chutnější. Alespoň pro inspiraci vám nabídneme pár tipů. Pokud chcete využít máslo především na občasné mlsání, případně při přípravě dezertů, můžete jako další ingredienci přidat ještě trochu vanilkového extraktu.
Jelikož je konzistence kokosového másla poměrně tuhá, a tak může být potřeba ho před použitím trochu zahřát, můžete použít další zlepšovák. Pokud totiž před rozmixováním přidáte trochu kokosového mléka, bude výsledná konzistence o dost jemnější a máslovější. A pokud vás zajímá, jak si doma vyrobit mandlové mléko, dočtete se více zde.
Pohrát si můžete i s výslednou chutí. Pokud tedy patříte k milovníkům sladkého, můžete si máslo přeci jenom trochu přisladit. Jako sladidlo se skvěle hodí například javorový sirup. Stejně tak si ale můžete vyrobit máslo, které bude chuťově spíše do slana. Stačí, když ve směsi rozmixujete navíc trochu himalájské soli.
Jak na skladování
Stejně jako samotná výroba není ani skladování kokosového másla nijak složitá. Jednoduše po připravení přendejte máslo do nějaké sklenice, kterou budete uchovávat v lednici. Tam vám kokosové máslo vydrží přibližně jeden až dva týdny. Ovšem jen za předpokladu, že vám nezachutná natolik, že se neovládnete a nespořádáte ho dřív.