Kytice narcisů prozáří každý interiér. Víme, jak ji ve váze udržet co nejdéle hezkou

 Ostatní 
04. března 2021 11:36 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Narcisům je možné ve váze prodloužit život Depositphotos
Kytice narcisů zdobí na jaře nejeden stůl. Dobře vypadají jen tak samostatně, ale jejich krása vynikne i ve společnosti dalších jarních květin. Má to ale jeden háček. Narcisy totiž vylučují tekutinu, která ostatní květiny ničí. I tento problém jde ale vyřešit, jen musíte znát jednoduchý fígl.

Narcisy mívají nejčastěji sytě žluté květy, ale mohou je mít i smetanové či bílé. Pokud chcete, aby vám řezané narcisy vydržely ve váze dvakrát déle, než jste běžně zvyklí, musíte si osvojit triky profesionálů. Stejně tak existuje fígl, díky kterému se narcisy snesou v jedné váze i s ostatním květinami. Za normálních okolností jsou totiž jiné květiny, které dáte do vody dohromady s narcisy, odsouzeny k záhubě.

Záleží na čerstvosti

U narcisů patí stejné pravidlo jako u jiných řezaných květin - čím čerstvější jsou, tím déle vydrží ve váze v dobré kondici. Pokud si narcisy pořizujete v obchodě, počítejte s tím, že byly uřezané tak před dvěma týdny, často jsou však ještě starší. Na životnosti narcisů má vliv také to, jak kdo o květiny před vámi pečoval. Pokud je v květinářství nechali stát ve staré vodě, moc jim to neprospěje. Vždy je proto dobré pořizovat si květiny v podniku, kterému v tomto ohledu důvěřujete. Nebo si pořídit narcisy přímo ze zahrádky.

Správně seříznout

Ať už si domů přinesete narcisy z obchodu, nebo rovnou ze zahrádky, vždy jim musíte seříznout stonky. Řez musí být čistý, pracujte proto s ostrým nožem. Stonek seřízněte šikmo, díky tomu se voda a živiny dostanou do květiny rychleji.

Délku kvetení ovlivní také skutečnost, zda jsou narcisy uříznuté ve sklizňové zralosti. To sice v případě kupovaných květin neovlivníte, ale pokud je trháte na zahradě, tak na to dávejte pozor. Narcisy je nejlepší řezat tehdy, když mají dobře vyvinutá poupata a prasklý zelený toulec, který poupata chrání. V tomto stavu se květy velmi dobře přepravují a nehrozí nebezpečí jejich poškození.

Měňte pravidelně vodu

Asi nejdůležitější je pro narcisy správná voda. Ta by měla být nejen čerstvá, ale ideálně také odstátá. Ve stojaté vodě se rychle množí různé bakterie, které se pak rychle postarají o zkázu rostliny. Jestliže při výměně vody na konci stonku květin najdete jemný sliz, je to známka, že je stonek již napadený bakteriemi. První pomocí může být zkrácení stonku o tolik, až se řezem dostanete na zdravé pletivo zelené barvy.

Dejte pozor také na jednu častou chybu, a tou je zbytečně vysoký sloupec vody. Květinám bude bohatě stačit zhruba pětina vody v poměru k výšce nádoby.

Životnost květů ve váze prodloužíte i přidáním vhodných živin. Obvykle se prodávají v balení určeném do 0,5 litru vody, běžně jsou ke koupi v květinářstvích či zahradnických potřebách.

Podle babských rad můžete prodloužit životnost květin také tím, že do vody přidáte kostku cukru nebo acylpyrin. Květinám ve váze také pomůže, když je na noc přemístíte na chladnější místo.

Sliz, který hubí další květiny

Cibuloviny a obzvláště právě narcisy vylučují na místě řezu mléčný sliz, který je pro ostatní květiny škodlivý, a další květiny tak mohou rychle uvadnout. Pokud přesto toužíte po pestřejší kytici, můžete narcisy zkombinovat s hyacinty, které se s nimi snášejí relativně dobře.

Můžeme však kytici doplnit i o jiné sezonní krásky. V takovém případě však nechejte narcisy vypustit co nejvíce slizovité tekutiny. Postavte je na 24 hodin samotné do nádoby s přibližně 10 cm vody. Sliz se ze stonků aspoň částečně vyplaví. Pak již konce stonků nezkracujte. Takto ošetřené narcisy můžete ve váze kombinovat s tulipány, šeříky, modrými jarními irisy, pomněnkami či modřenci. Jako zeleň můžete s úspěchem využít např. rašící větvičky břízy, vrbové větvičky s kočičkami nebo stálezelený buxus. O tom, jak se postarat o cibuloviny, které si přinesete v květináčích, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47