Zmrzlinu si vyrobíte snadno doma. Postačí vám k tomu obyčejný kuchyňský robot

 Ostatní 
19. května 2020 11:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vanilková zmrzlina není nic složitého Depositphotos
Konečně přišly teplejší dny, na které jsme se těšili. Člověk se může osvěžit nejen pivem, ale také zmrzlinou. Vyrobte si vlastní výbornou zmrzlinu v pohodlí domova.

Doba koronaviru přinutila lidi zůstat doma, kde nejen uklízeli, ale také více vařili a vymýšleli zajímavosti. Jednou z novinek ve vaší kuchyni může být co nevidět zmrzlina, kterou můžete v teplých letních dnech servírovat dětem i návštěvám.

Kolik zmrzliny

Než půjdete zmrzlinovač koupit, musíte si ujasnit, kolik zmrzliny budete chtít dělat. Ty jednodušší a levnější totiž zvládnou udělat jen jednu dávku a nesmíte od nich očekávat žádné velké věci. Když si připlatíte, může mít stroj vlastní chladicí jednotku a dělat jednu zmrzlinu za druhou.

Zmrzlinovač bez chladicí jednotky je závislý na mrazáku. Má totiž dvoustěnnou nádobu, která do sebe natáhne potřebný chlad vložením do mrazáku. Teprve potom je možné v něm zmrzlinu dělat. Na druhé straně stroj seženete za pár stokorun.

Zmrzlinovač s vlastní chladicí jednotkou už nic dalšího nepotřebuje a vše zvládne sám. Namíchání zmrzliny ale trvá o něco déle. V konečném důsledku se to může i trošku prodražit ve spotřebě elektrické energie oproti jednoduchému zmrzlinovači, který tolik energie nepotřebuje. Ve srovnání s dalšími zařízeními v domácnosti není ani zmrzlinovač s chladicí jednotkou žádným velkým žroutem peněz.

Oba typy umí dělat dobrou zmrzlinu. Lépe ve srovnání vychází zmrzlinovač s vlastní chladicí jednotkou. Dělá kvalitní zmrzlinu. Musíte se ale smířit s tím, že za něj utratíte několik tisíc korun, takže je to větší investice.

Kuchyňský robot

A pokud zmrzlinovač koupit nechcete, dá se zmrzlina vyrobit i s kuchyňským robotem. Stačí k němu dokoupit chladicí misku, kterou pak dáte do mrazáku nejlépe na 24 hodin. Chladicí misky ale bývají větší, proto si nejprve změřte, zda se vám do mrazáku vůbec vejde. Počítejte ale s tím, že chladicí miska stojí také více než 1000 korun.

Než se pustíte do vyrábění zmrzliny, je potřeba všechny složky dobře vychladit a směs dobře připravit a rozmixovat. Kromě ovoce můžete do zmrzlin přidávat různé přísady jako třeba oříšky, ale také mascarpone, žloutky, smetanu, cukr nebo citrónovou kúru.

Pár tipů

Klasika je vanilková zmrzlina. Potřebujete na ni:

  • smetana
  • mléko
  • cukr
  • vanilkový lusk

Skoro dva hrnky smetany, více než hrnek mléka, cukr podle chuti, vanilkový lusk. Zahřejte v hrnku smetanu s vanilkou a cukrem, ale nenechejte je přijít do varu. Jak se zahřeje, přidejte zbytek smetany a ostatní ingredience a nechejte vše vychladnout v lednici. Nakonec vše znovu promíchejte a přidejte do zmrzlinovače. Pro zajímavost si můžete přidat čokoládu, sušenky a podobně.

Další jednoduchou zmrzlinou je banánová. Potřebujete na ni:

  • banány
  • smetanu
  • cukr

Vezměte si kilo banánů, cukr a 200 mililitrů smetany. Předem vychlazené banány rozmixujte s cukrem a smetanou na hustý krém. Potom použijte zmrzlinovač a zmrzlinu uložte. Jak doma vyrobit máslo, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod