Zbavte auto zápachu z cigaret jednou provždy. Pomohou přírodní pohlcovače pachu

 Ostatní 
17. února 2021 14:04 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Cigaretový kouř rychle nasají zejména sedačky  Depositphotos
Cigaretový zápach rychle prosákne do všech materiálů. Velmi dobře se drží i v interiéru auta. Kouřit ve voze se nevyplácí, odvádí to pozornost od řízení, což může ohrozit zdraví řidiče i dalších cestujících. Pokud ve svém autě občas kouříte, nezakazujete to druhým nebo jste si koupili auto po kuřákovi a zápach vám vadí, zjistěte, jak se ho zbavit.

Odstranit z auta nasáklý cigaretový kouř nebude jednoduché. Ideálně byste měli auto zevnitř vydrhnout kompletně. Pokud se v něm nekouřilo jen jednou za čas, ale dlouho a často, počítejte raději s tím, že jeden generální úklid stačit nebude. V krajním případě si na to budete muset pozvat odborníka, což nebude zadarmo. Inspirujte se několika fígly a doufejte, že profesionála nebudete potřebovat.

Auto kompletně vysajte

Největší koncentraci zápachu z cigaret najdete v kobercích a sedačkách. Proto byste měli začít vysátím každého koutu. Nemusíte žádný vynechat. Sejměte ze sedaček všechny potahy, které ve většině případů můžete i vyprat. Podlahové rohože ideálně vyhoďte a kupte nové.

Sedačky posypejte jedlou sodou

Pouhým vysátím veškerý kouř ze sedaček nedostanete. Vezměte si na pomoc jedlou sodu, která skvěle pohlcuje nepříjemné pachy. Vezměte si celou krabičku a posypte s ní všechny sedačky. Nechte ji působit zhruba jeden až dva dny. Nakonec auto znovu precizně vysajte. Pokud máte kožené sedačky, použijte na ně raději speciální čisticí prostředek.

Interiér auta umyjte pomocí bílého octa

Od sedaček se přesuňte ke zbylým vnitřním částem auta. Smíchejte bílý ocet v poměru jedna ku jedné a nalijte ho do rozprašovače. Nastříkejte ho především na volant, dveře a palubní desku. Nakonec octovou vodu vlhkým hadříkem setřete. Rozprašovač můžete stříknout i do éteru.

Vyměňte kabinový filtr

Kabinový filtr má dnes již téměř každý vůz. Někteří však nevědí, že vůbec existuje. Většina z vás bude jistě znát vzduchový filtr, který chrání motor před prachem a dalšími nečistotami. Podobně funguje i kabinový filtr, ale uvnitř auta. Udržuje v něm čistý vzduch, aby se cestujícím dobře dýchalo. Pokud jste ho dlouho nevyměňovali, bude zanesený.

Kouřem nasákne velmi rychle, takže kvůli němu neustále ucítíte cigaretový odér, i když se v autě už nekouří. Proto je potřeba ho vyměnit hned. Umístění kabinového filtru se u různých značek a modelů vozů liší. Často bývá usazen v místě před spolujezdcem.

Provoňte auto kávou nebo slupkami citrusů

Poslední krok už nebude namáhavý. Nasypejte do dvou misek kávová zrna. Jednu z nich položte na palubní desku a druhou na zadní sedačky auta. Nechte je tam ideálně několik dní, pohltí zápach z cigaret a zároveň interiér auta krásně provoní.

Pokud vám kávový odér nevoní, využijte místo zrn slupky z citrusových plodů, které mají také pronikavou vůni. Zrna i slupky pravidelně vyměňujte, protože zanedlouho vyčpí. Čištění auta byste měli zakončit tím, že ho necháte několik dní otevřené, aby do něj proudil vzduch. V zimě pouze za předpokladu, že máte zateplenou garáž. Dále čtěte: Zbavte se námrazy na skle auta rychle a bez únavného škrábání.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008