Skomírá vám orchidej? Stačí dvě ingredience a bude obsypaná květy

 Ostatní 
19. února 2021 13:55 / Ema Maxová
  3
📷
4 fotografie v galerii
Phalaenopsis  Depositphotos
Orchideje jsou nejskvostnější pokojové květiny a patří mezi nejvyhledávanější. Ne každý o ně ale umí správně pečovat a často se stává, že tato krásná květina kvete pouze jednou. A to je velká škoda. Poradíme vám zálivku, po které vám bude orchidej kvést doslova jako z vody.

Orchidej je velmi oblíbená, přesto mnoho z nás neví, jak se o ni starat tak, aby kvetla co nejdéle, případně, aby kvetla stále. Máme pro vás skvělý trik, díky kterému budou vaše orchideje nádherně kvést. 

Připravte si jednoduchý roztok, který obsahuje velké množství důležitých živin. Díky němu bude orchidej doslova obsypána květy.

Zálivka po které orchidej krásně pokvete

  • 1 litr vody
  • 3 stroužky česneku

Opravdu stačí tak málo. Potřebujete pouze tyto 2 ingredience. Vodu nalijte do hrnce a nechte ji převařit. Následně ji odstavte a nechte vychladnout. Po vychladnutí do vody zamíchejte rozmačkané stroužky česneku a nechte odstát jeden den. Po jednom dni tuto vodu přeceďte do nějaké mělké a široké nádoby. Orchidej v květináči do této nádoby potom postavte tak, aby voda dosahovala jen cca 1-2 cm nad spodní okraj květináče. Voda bude vzlínat ke kořenům.

Orchidej ponechte takto ponořenou asi půl hodiny a následně ji z mísy vyndejte, nechte okapat a položte na místo, kde je dostatek slunečního světla. Připravenou vodu nepoužívejte jako zálivku! Důležité totiž je, aby živiny nasály jen kořeny rostliny. O největších chybách, kterých se lidé dopouštějí při pěstování orchidejí, jsme psali v jiném článku.

Tento trik se doporučuje využívat jednou za měsíc, přičemž po 2 měsících byste měli pozorovat první puky. Do tohoto roztoku můžete také přidat jednu tabletku kyseliny jantarové (seženete v lékárně), kterou stačí ve vodě nechat rozpustit. Podle výzkumů je kyselina jantarová účinná proti škůdcům, plísním, a podobně. A navíc pomáhá rostlině se zakořeněním. Výsledky by měly být vidět už po 10 dnech od použití tohoto domácího hnojiva.

Vyberte správný druh

Celkově existuje přibližně 30 000 druhů orchidejí a více než 100 000 jejích různých variací a kříženců. V klasických celoročně vytápěných bytech se bude dařit těmto druhům orchidejí:

  • Phalaenopsis neboli můrovec. Nádherně kvetoucí orchidej vhodná pro všechny začátečníky, nejodolnější z pěstovaných rodů.
  • Vanda. Vanda coerulea patří k nejatraktivnějším orchidejím, dobře snáší i slunce.
  • Někteří zástupci rodu Paphiopedila a Dendrobium.

Vyberte správné místo

Pro orchidej je důležité vybrat správné místo. Pokud máte pokoj na sever, dejte ji přímo na okenní parapet. Naopak v jižně či západně orientovaných místnostech je důležité, aby nebyla květina vystavena přímému slunečnímu záření. Nejvhodnějším místem jsou pokoje orientované na východ, kde na květiny dopadá pouze ranní slunce. Psali jsme také: Jak přesazovat orchideje, aby vám nádherně kvetly? Zkuste osvědčené pěstitelské tipy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve