Jedlá soda je levná surovina s úžasnými účinky. V domácnosti má široké využití

 Ostatní 
28. února 2021 16:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jedlá soda vám pomůže při vaření, úklidu i péči o pleť Pixabay
Jedlou sodu má skoro každý z nás doma. Používáme ji hlavně při vaření nebo jako první pomoc při pálení žáhy. To ovšem není vše, k čemu všemu ji lze využít. V našem článku se dozvíte i to, že vám pomůže klidně i v osobní hygieně.

Její možnosti ocení hlavně ti z nás, kteří neradi používají při úklidu chemii. Je to totiž levný a ekologický čisticí přípravek a je velmi efektivní při odstraňování pachů. Tato látka se rozkládá pomocí tepla na uhličitan sodný, oxid uhličitý a vodu. Je tedy neškodná i našemu zdraví a přírodě. A kde všude ji využijete?

Vaření

Když budete nakládat luštěniny do vody, aby vám změkly, zkuste přidat i lžičku jedlé sody. Luštěniny by se měly stát lépe stravitelné a nebudou vás tolik nadýmat.

Velmi pozitivní výsledek bude mít i v tom případě, když ji přidáte do vody k vařící se zelenině. Ta by neměla při vaření ztratit svou krásnou barvu. A nic nepokazíte ani tím, když sodu přidáte do marinády k masu. Bude křehčí.

Odstranění zápachu

Soda rovněž pohlcuje prach a zápachy. Stačí ji nasypat na požadované místo, kde chcete pach odstranit, a nechat působit. Vhodnými adepty jsou třeba koše na odpadky nebo pelechy vašich zvířecích společníků.

V neposlední řadě pomůže i s pachem v lednici. Chladničku vypněte a vyndejte všechny potraviny. Na vlhký hadřík nasypejte trochu sody a vše s ní vyčistěte a ještě jednou přetřete čistým hadrem. Nakonec přidejte ještě misku s jedlou sodou a nechte přes noc, nejlépe celý den, působit v zavřené lednici. Další den již můžete misku vyndat a chladničku pustit.

Úklid

Pokud smícháte vodu s jedlou sodou jedna ku jedné, tak si tím vytvoříte náhradu tekutého písku a můžete směs použít místo něj. Naneste ji na nežádoucí špínu a nechejte chvíli působit. Poté jen setřete a omyjte.

Při smíchání sody s octem nebo citronovou šťávou můžete tento mix využít na odstranění vodního kamene.

Pokud se chcete poprat s připáleninami, i zde vám tento prášek pomůže. Stačí nasypat na postižené místo, zalít horkou vodou a nechat přes noc působit.

Nahradit vám může i různé chemie do odpadu. Jednoduše nalijte horkou vodu do odpadu, nasypejte jedlou sodu, kterou necháte pár minut působit, a zalijte ji octem smíchaným s horkou vodou. Na 10 minut otvor zazátkujte a po otevření zalijte opět horkou vodou. Odpad bude krásně čistý.

Osobní péče

Pokud se hodně potíte, použijte sodu jako pudr do podpaží. Zabrání tak nežádoucímu pachu. Dobře poslouží i jako náhrada za mastičky na hmyzí štípance. Stačí vytvořit kašičku z vody a sody.

Skvěle bělí i zuby a nahradí i obličejový peeling. V těchto dvou případech ale není dobré využívat ji často. U zubů ji používejte pouze párkrát za měsíc, abyste si nepoškodili zubní sklovinu, nebo nedráždili dásně. U obličeje také jen čas od času, aby vám neuškodila. Další tipy na to, jak si doma vyrobit peeling, najdete zde.

Využití je zkrátka nespočet a mnoho dalších tipů je plný internet. Lze vyrobit i šumivé bomby, využít ji proti akné nebo místo suchého šamponu. Co si vyberete, je jen na vás.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47