Tvaroh ze sladkého mléka

 Ostatní 
13. května 2016 23:36 / redakce
  0
📷
1 fotografie v galerii
Z mléka si snadno vyrobíte domácí tvaroh, a to jak měkký, tak tvrdý na strouhání.  Internet
Pokud máte doma hodně mléka a toužíte vyzkoušet tajnou recepturu – jak doma vyrobit tvaroh, jste tu správně.

Příprava:

Nejlepší je použít kvalitní čerstvé mléko (minimálně 2 litry) od farmáře nebo z mléčného automatu. Pokud ta možnost není, lze použít i čerstvé mléko z obchodu. To musí být plnotučné a je dobré jej ještě smíchat se smetanou (s obsahem tuku 10 %). Mléko se nechá zkysnout při pokojové teplotě. Nemusí být zkyslé úplně tak, že se odděluje syrovátka, stačí, když je nakyslé. Obecně lze říct, že stačí mléko nechat stát do druhého dne.

Postup:

Druhý den mléko pomalu zahřejeme. Měkký tvaroh asi na 40 °C, tvrdý tvaroh klidně na 50-55 °C. Čím je teplota vyšší, tím bude tvaroh tvrdší a sušší. Měkký tvaroh necháme po zahřátí přiklopený pokličkou pomalu vychladnout. Po vychladnutí se slije syrovátka, kterou můžeme použít na domácí chléb, kdo má rád, může vypít. Tvaroh se nechá okapat na cedníku nebo sítku, případně jej lze vymačkat přes plátno, a je připravený k jídlu.

Tvrdý tvaroh ještě horký scedíme a zatížíme talířkem.
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Felix Slováček je až neuvěřitelně vitální: S partou přátel navštívil lyžařské středisko v Cavalese....

Styl

Trendem letošního roku je japonský střih Hime cut. Tento jemný, elegantní a zároveň extravagantní účes...

Dům a zahrada

Jeďte se rozloučit se zimní sezónou: Totální výprodej sněhu aneb skipasy na Ještědu za 90 Kč