Jak správně rozmrazit auto před jízdou

 Ostatní 
21. ledna 2018 06:36 / Marcela Plachá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Moderní auta snášejí zimu docela dobře Pixabay
Tuhá zima autu nesvědčí. Ideální je mít vůz v garáži, případně alespoň přikrytý. Pokud auto přes noc zamrzne, není dobré ho dlouho zahřívat.

Motoristé v zimě často zbytečně dlouho zahřívají auto. Tato zásadní chyba přitom může vážně poškodit motor. Zejména u nových vozů není dlouhé zahřívání vůbec potřeba a skutečně škodí. 

Pokud potřebujete ráno odjet a vaše auto je studené se zamrzlými okny, není třeba panikařit. Dříve se sice doporučovalo auto dlouze zahřívat, to ale platilo ještě před tím, než karburátory nahradilo vstřikovací zařízení. Nyní stačí vůz před jízdou nastartovat maximálně pět minut. Někteří odborníci tvrdí, že zahřívání na volnoběh může vážně poškodit motor.

Ideálně tedy nejprve smetákem odstraňte případný sníh, pak jen zapněte motor a pusťte klimatizaci. Po krátké chvilce očistěte zbytky sněhu a opatrně oškrábejte skla. Následně můžete vyrazit, přičemž není vhodné dupnout na plyn, ale lépe uděláte, pokud se rozjedete pozvolna a necháte svému autu čas, aby se prohřálo.

Pokud auto nechce nastartovat, zkuste to jen několikrát. Poté je dobré vyndat klíč a nechat baterii pár minut odpočívat. Poté zkuste znovu nastartovat. Pokud se ani dál nedaří vůz zprovoznit, neopakujte proces mnohokrát. Tím stav baterie ještě zhoršíte. Dobrým vodítkem je rychlost otáčení startéru. Pokud to zvládnete, nastartujte raději s pomocí startovacích kabelů. Je dobré mít je v kufru právě pro tyto případy. Jakmile se auto podaří nastartovat, můžete jet, ale motor by měl běžet i hodinu, aby se akumulátor vrátil do svého původního stavu. 

Na horách ve velkých mrazech je vhodné baterii z vozu opatrně vyndat a schovat do tepla. Současně tak můžete zkontrolovat, zda je dostatečně nabitá. K dispozici mějte také rozmrazovač zámků. I ten se může hodit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Dům a zahrada

Jak efektivně odstranit starý nátěr ze dřeva a co k tomu použít