Skvrny od vajec v domácnosti jsou těžký soupeř. Rozhoduje rychlost a vyzkoušené postupy

 Ostatní 
09. dubna 2021 11:11 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při zasychání dochází k znehodnocování látky, jednejte včas Depositphotos
Nejen o Velikonocích se občas stane, že se při vaření rozbije vejce a ulpí na koberci, ubrusu nebo oblečení. Kdo má s touto situací zkušenosti, tak ví, že po zaschnutí se tyto skvrny velmi špatně odstraňují. Máme pro vás pár tipů, jak z takové nehody vyjít s čistým štítem.

V případech vaječných skvrn jde především o čas a teplotu vody, kterou budete následně čistit postižená místa.

Odklizení skvrn z pevných povrchů

I když skončí vejce na omyvatelné podlaze, jeho důkladné odklizení dá občas pořádnou práci. Proto se rozbité vejce nesnažte ihned setřít. Skvrnu posypejte solí a nechejte ji chvíli působit. Docílíte tím toho, že se bílek zatáhne a vejce můžete nabrat například na lopatku.

Jak dostat vejce z látek

Podobný postup můžete zvolit také v případě, že vajíčko skončí na koberci či ubrusu. Tady už se hraje doslova o čas, protože se obsah skořápky velmi rychle vpíjí do látky. Proto rozbité vejce důkladně posolte a po chvíli působení jej z textilie jemně vykartáčujte. Na skvrnu, která vám pravděpodobně na látce zůstane, pak použijte vodu se solí.

Pozor na teplotu vody

Při tomto postupu však nesmíte v žádném případě použít horkou vodu, protože by se vaječné bílkoviny srazily a nebylo by možné je odstranit. Proto pro směs používejte vlažnou vodu, nechejte ji působit přibližně půl hodiny a poté kartáčkem jemně vydrhněte. Tento postup je vhodný i na citlivé přírodní materiály jako je vlna, len či hedvábí. Čtěte také: Recyklujte nepotřebné tuhé mýdlo. Vyrobte z něj tekuté nebo prací gel.

Než budete prát

Pokud vám naopak vejce skončí na textilii, kde nehrozí, že dojde ke ztrátě její barvy, můžete na ni použít směs asi půl hrnku vlažné vody a jedné lžíce čpavku nebo glycerinu. Zejména glycerin totiž působí na skvrny, které již zaschly. Jestli byla skvrna na ubrusu či oblíbeném oblečení, vždy se ujistěte, že jste látku dostatečně vyčistili. Pokud byste totiž znečištěnou látku dali do pračky, horká voda by ji během pracího cyklu zakonzervovala natolik, že již nepůjde dolů. Následné použití sušičky a žehličky by zkázu dokonalo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve