Udělejte si výborné a snadné menu s vůní moře!
Ostatní
18. června 2016 10:02
/
redakce
📷
1 fotografie v galerii
Krevety / Internet
S příchodem léta si lidé rádi pochutnávají na lehké, pestré a zdravé stravě. Inspirovat se můžeme například v prosluněném Chorvatsku, oblíbeném letovisku Čechů. Připravili jsme pro Vás tříchodové menu s vůní moře!
Uvařte si nejprve výbornou rybí polévku. Chorvaté ji podávají i pro posílení nemocných, neboť je lehce stravitelná a zároveň obsahuje řadu důležitých a výživných látek.
Juha od mola
Ingredience pro 4 osoby:
4 filety ryby typu Pangasias
sůl
olivový olej
bobkový list
mrkev
4 brambory
citrónová šťáva
hrstka rýže
Postup:
Mrkev a brambory nakrájené na kostky dáme vařit do osolené vody, přidáme bobkový list, petržel, dvě lžíce olivového oleje. Až budou brambory téměř hotové, přidáme rybu rozdělenou na asi třetiny. Krátce povaříme spolu s hrstkou rýže, asi 5 až 10 minut. Až se polévka trochu ochladí, přidáme trochu citrónové šťávy a podáváme.
Krevety na víně
Ingredience pro 4 osoby:
1 kg krevet, nejlépe nepředvařených (mohou být i předvařené)
2,5 dcl bílého či červeného vína, dle chuti
petržel
1 malá palice česneku
olivový olej
2 až 3 lžíce strouhanky
Postup:
Na rozpálený olivový olej dáme nadrobno nakrájený česnek s nakrájenou petrželkou. Lehce orestujeme a přidáme krevety. Asi 10 minut smažíme (nepředvařené krevety smažíme tak dlouho, dokud nezoranžoví, předvařené krevety necháme v pánvi tak dlouho, dokud lehce nezměknou). Pak podlijeme vínem a pár minut povaříme. Nakonec zahustíme strouhankou. Stejným způsobem se dají připravit i škeble, například slávky. Podáváme s čerstvým pečivem a salátem.
Sultánova sladká sarma
Ingredience:
1 l mléka
150 g moučkového cukru
100 g kukuřičného škrobu
70 g hladké mouky
30 g kakaa
250 ml sladké smetany
200 g kokosu
vanilkový cukr
50 g margarínu
Postup:
Do 300 ml mléka vmícháme metličkou škrob, cukr, mouku a kakao tak, aby nevznikly hrudky. Zbytek mléka dáme do hrnce a zahřejeme, ale nepřivedeme do varu. Do teplého mléka přidáme směs z mléka, škrobu, cukru, mouky a kakaa a mícháme na mírném ohni, dokud vše nezhoustne. Poté přidáme do ještě horké směsi margarín a promícháme. Na plech rozprostřeme kokos a na něj směs rovnoměrně vylijeme. Dáme vychladnout na asi 30 minut do ledničky. Pak vyšleháme smetanu a přidáme na vychladlý dezert. Krájíme na pásky, které přepůlíme a přeložíme.
Uvařte si nejprve výbornou rybí polévku. Chorvaté ji podávají i pro posílení nemocných, neboť je lehce stravitelná a zároveň obsahuje řadu důležitých a výživných látek.
Juha od mola
Ingredience pro 4 osoby:
4 filety ryby typu Pangasias
sůl
olivový olej
bobkový list
mrkev
4 brambory
citrónová šťáva
hrstka rýže
Postup:
Mrkev a brambory nakrájené na kostky dáme vařit do osolené vody, přidáme bobkový list, petržel, dvě lžíce olivového oleje. Až budou brambory téměř hotové, přidáme rybu rozdělenou na asi třetiny. Krátce povaříme spolu s hrstkou rýže, asi 5 až 10 minut. Až se polévka trochu ochladí, přidáme trochu citrónové šťávy a podáváme.
Krevety na víně
Ingredience pro 4 osoby:
1 kg krevet, nejlépe nepředvařených (mohou být i předvařené)
2,5 dcl bílého či červeného vína, dle chuti
petržel
1 malá palice česneku
olivový olej
2 až 3 lžíce strouhanky
Postup:
Na rozpálený olivový olej dáme nadrobno nakrájený česnek s nakrájenou petrželkou. Lehce orestujeme a přidáme krevety. Asi 10 minut smažíme (nepředvařené krevety smažíme tak dlouho, dokud nezoranžoví, předvařené krevety necháme v pánvi tak dlouho, dokud lehce nezměknou). Pak podlijeme vínem a pár minut povaříme. Nakonec zahustíme strouhankou. Stejným způsobem se dají připravit i škeble, například slávky. Podáváme s čerstvým pečivem a salátem.
Sultánova sladká sarma
Ingredience:
1 l mléka
150 g moučkového cukru
100 g kukuřičného škrobu
70 g hladké mouky
30 g kakaa
250 ml sladké smetany
200 g kokosu
vanilkový cukr
50 g margarínu
Postup:
Do 300 ml mléka vmícháme metličkou škrob, cukr, mouku a kakao tak, aby nevznikly hrudky. Zbytek mléka dáme do hrnce a zahřejeme, ale nepřivedeme do varu. Do teplého mléka přidáme směs z mléka, škrobu, cukru, mouky a kakaa a mícháme na mírném ohni, dokud vše nezhoustne. Poté přidáme do ještě horké směsi margarín a promícháme. Na plech rozprostřeme kokos a na něj směs rovnoměrně vylijeme. Dáme vychladnout na asi 30 minut do ledničky. Pak vyšleháme smetanu a přidáme na vychladlý dezert. Krájíme na pásky, které přepůlíme a přeložíme.
Kam dál?