Zdravá alternativa k vánočnímu bramborovému salátu
Bramborový salát se dá jen stěží nahradit. Ovšem následující recept je dobrým námětem, jak klasický bramborový salát zkusit letos připravit jinak.
Potřebné suroviny
- Sterilované fazole ve slaném nálevu (nebo ještě lépe předem uvařené doma)
- Zelenina (čínské zelí, okurka (i kyselá), paprika, rajče, hrášek, dušená mrkev)
- Cibule
- Sůl
- Ocet
- Pepř
- Majonéza (nejlépe domácí)
Postup přípravy
Postup je velmi jednoduchý a příprava vám nezabere mnoho času. Zeleninu pokrájíme. Pokud chceme použít mrkev, případně další kořenovou zeleninu, je třeba ji předem podusit.
Vše promícháme a podle chuti dokořeníme pepřem a ochutíme solí a octem. Pokud počítáme s rychlou konzumací, můžeme použít cibulku přímo. V případě, že děláme větší množství salátu a chceme, aby nám déle vydržel, najemno nakrájenou cibuli spaříme vařící vodou. Necháme odležet.
Proč je zdravý?
Základní předností receptu je náhrada brambor, které obsahují obrovské množství škrobu a tím pádem i naprosto jalových sacharidů něčím, co má sacharidů méně, tedy fazolemi.
Tím, že je v salátu i více zeleniny a to včetně čínského zelí, obsahuje tak více vlákniny, která působí velmi pozitivně při redukční dietě i na naše zažívání.
Majonézy se nebojte. Pokud si ji uděláte doma, nebude obsahovat žádný přidaný cukr, což je velká výhoda. Množství jednotlivých surovin si stanovte sami podle chuti. Pokud byste měli špatné svědomí kvůli majonéze, použijte zakysanou smetanu bez přidaného škrobu.
Dobrou chuť.