Zimní tip, jak načechrat a vyčistit koberec. Sníh to dokáže a vrátí mu i barvy

 Ostatní 
07. prosince 2021 14:20 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sníh dokáže koberci vrátit původní barvy a načechrat chlupy Pixabay
Sníh a koberec. Co to má společného? Hodně. Sníh je totiž skvělý prostředek, který dokáže vašemu koberci vrátit původní barvy.

Je jedno, zda máte koberec přes celou místnost nebo například jen pod stolem v obývacím pokoji. Každý z nich potřebuje čas od času pořádně vydrhnout. A nemusíte hned letět do drogerie a kupovat speciální čisticí prostředky. Stačí využít sníh, který aktuálně napadne. Jak na to?

Naházet nebo vyklepat

Sníh se dá využít k ledasčemu. Už naše babičky využívaly sníh k čištění koberců a různých běhounů. Jakmile napadl, neváhaly, srolovaly koberec a šup s ním ven. To samé můžete udělat i vy. Podmínkou však je, aby byl sníh opravdu krásný, čistý a bílý. Položte koberec na sníh lícovou stranou a z rubu ho pořádně vyklepejte klepačkou na koberce. Stejně tak můžete sníh na koberec naházet a pak vymést proutěným košťátkem. Výsledkem budou jasné barvy, načechraný vlas a zároveň jej zbavíte zašlapané špíny.

Jak na skvrny

Samozřejmě, že sníh není všemocný, takže pokud máte na koberci skvrny, budete je muset odstranit ručně. Na máslo, tuk a jiné mastné skvrny funguje dobře klasický technický benzín. Nezapomeňte poté koberec znovu očistit vodou a gelovým pracím prostředkem. Víno je dobré posypat solí. Nechte chvíli působit a pak koberec vyčistěte vodou nebo biologickým pracím prostředkem. Nalepila se vám na koberec žvýkačka? Zkuste mrazicí činidlo nebo kostku ledu. Fixy z koberce dostanete pomocí citronové šťávy. Na skvrny od čaje a kávy platí teplá voda. Důležité však je postupovat rychle. Kávu nejprve odsajte papírovými utěrkami. Pak na skvrnu nakapejte citronovou šťávu a nechte působit. Šťáva z citronu vám také pomůže v případě, že vám na koberci skončí borůvky či marmeláda z nich.

Důležité zásady

U každé skvrny platí, že čím dřív začnete jednat, tím lepší výsledky můžete očekávat. Odstraňte zdroj, zvedněte upadlý hrníček či láhev, aby se nelila další tekutina. Pokud je to cokoliv jiného, také to opatrně odstraňte a zabraňte dalším škodám. V případě rozlití tekutiny se ji snažte co nejrychleji odsát. Ideální jsou kuchyňské utěrky, můžete ale použít papírové kapesníky nebo jednoduše toaletní papír. Co máte po ruce. U látkových utěrek počítejte s tím, že i ty budete muset následně zbavit skvrn. Jak utěrky co nejlépe vyprat jsme psali zde. Tekutinu odsávejte vždy od okrajů do středu, aby se zbytečně nezvětšovala.

Zdroj: newengland.com, familyhandyman.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve