K létu patří i skvělé party. Připravte hostům dokonalé koktejly

 Ostatní 
10. srpna 2019 17:48 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zahrajte si doma na barmana Shutterstock
V horkých letních dnech se nemůžete dočkat, až se po práci uvelebíte na terase s ledovým osvěžením a budete odpočívat? Potěšte sebe i své přátele a pořiďte si barmanské vybavení na míchané nápoje. Koktejly si budete moct vychutnávat v pohodlí domova. Známým pak naservírujte klasické mojito, nebo je překvapte Hemingway speciálem podle slavného spisovatele.

Nezbytnou a nejdůležitější barmanskou pomůckou je rozhodně šejkr. Pro domácí míchání drinků sáhněte po třídílném šejkru, který se skládá ze spodní nádoby, střední části opatřené sítkem v hrdle a víčka. Nejčastěji použitý materiál je buď nerezová ocel nebo tvrzená umělá hmota. Ideální je však nerez, tento typ seženete ve velikostech 0,3, 0,5 a 0,7 litru. Šejkr se používá na přípravu nápojů, které je potřeba dokonale promísit nebo silně zchladit. Ve většině případů se do šejkru přidává led, z toho důvodu je součástí již zmíněné sítko v hrdle, které zabrání vypadnutí ledu do sklenice při nalévání nápoje.

Vhodné pomůcky

Nemáte-li doma šejkr, alespoň částečnou náhradu zajistíte míchací sklenicí kónického tvaru s odměrkou, která je vhodná k přípravě řidších čirých nápojů. Sklenici nejprve předchlaďte ledem, nalijte do ní potřebné ingredience a promíchejte barovou lžičkou. Potom hotový nápoj přelijte přes barové sítko do předchlazené sklenky.

Nápoje se musí míchat ve správném poměru, aby vynikly zvolené ingredience. Z toho důvodu si pořiďte odměrku. Nejčastěji se setkáte s oboustrannou nerezovou, která má jednu stranu na 2 cl a druhou na 4 cl. Pokud však v obchodem trošku víc zapátráte, poštěstí se vám narazit na odměrku cejchovanou, která má i uvnitř značky pro míry od 1 do 4 cl. Zakoupit se dají i cejchované kalíšky z různých materiálů, jako je sklo nebo umělá hmota.

Další pomůcky, které se můžou hodit:

• limonádové lžičky
• slámky
• míchátka
• speciální nůž na vytváření spirál z citrusových plodů

Hlavní je led

V parných dnech se míchané nápoje neobejdou bez ledu. Na nabrání ledu je ideální děrovaná lopatka nebo větší lžíce. Hodit se bude i nůž s dvojitým rozeklaným hrotem na krájení ovoce do nápojů. Práci s ledem si usnadníte kleštěmi s úchopnými zuby. Pokud máte v plánu pořádat každý víkend večírky, kde se zhostíte přípravy nápojů, bude se hodit i kladívko k drcení přimrzlých kostek ledu, anebo i drtič ledu na výrobu ledové tříště.

Jak dětem připravit zahradní párty, na kterou nezapomenou, jsme psali zde.

Zapomenout nesmíme na lis na citrusové plody, které koktejlu dodají osvěžující chuť. Do mnoha nápojů se používá čerstvá citrónová šťáva. Ideální je příruční skleněný nebo nerezový lis, který umožňuje pracovat s půlkou citrónu či pomeranče.

Klasické mojito

Pokud chcete návštěvu přivítat něčím klasickým, mojito je to pravé.

Potřebujete:

  • 50 mililitrů kubánského rumu
  • 20 mililitrů limetkové šťávy
  • dvě lžíce třtinového cukru
  • pár lístků máty a sodu.

Postup:

Třtinový cukr rozmačkejte s mátou ve sklenici, přidejte limetkovou šťávu, rum a led a vše pak zalijte sodou. Nahoru můžete dát na okrasu ještě pár lístků máty nebo kolečko limetky. Nápoj můžete osladit i více nebo méně podle toho, jak vám chutná. Také je možné přidat více alkoholu nebo limetky.

Jednoduché Cuba Libre

Kamarádi ale jistě nepohrdnou ani jednoduchým koktejlem Cuba Libre.

Potřebujete:

  • 50 mililitrů kubánského rumu
  • 5 mililitrů limetkové šťávy
  • 100 mililitrů coly
  • limetka na ozdobu

Postup:

Do kubánského rumu nalijte colu a limetkovou šťávu, přidejte led a limetu a máte hotovo! Opět můžete přidávat alkohol podle toho, jakou chcete, aby měl nápoj sílu.

Spisovatel Hemingway

Pokud toužíte udělat dojem, zvolte drink, který vznikl podle spisovatele Ernesta Hemingwaye.

Potřebujete:

  • 50 mililitrů kubánského rumu
  • 25 mililitrů grepové šťávy
  • 20 mililitrů limetkové šťávy
  • 5 mililitrů likéru Maraschino
  • 10 mililitrů cukrového sirupu

Postup:

Všechny suroviny spojte v šejkru, pořádně je protřepte s ledem a podávejte do vychlazené sektové sklenice.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008