Dezinfikujte pravidelně krmítko, vyhnete se tak trichomonóze

 Ostatní 
06. ledna 2022 13:37 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zimní přikrmování ptáků je oblíbenou činností Pixabay
Pokud pravidelně přikrmujete ptáky, je to určitě fajn, ale pokud jim pravidelně nečistíte krmítko, můžete způsobit více škody než užitku.

Přikrmování ptáků je velice oblíbenou činností, kterou se baví nejenom děti, ale i dospělí. Nicméně i tato aktivita má svá pravidla, která je potřeba dodržet. Týká se to zejména čistoty krmítek, která se v opačném případě mohou stát zdrojem nebezpečné trichomonózy. 

Krmítková nákaza 

Ptačí trichomonóza, nazývaná též krmítková nákaza, je parazitární onemocnění, které postihuje hlavně zrnožravé ptáky. Tuto nemoc způsobují prvoci bičenky drůbeží, které cizopasí v krku ptáků. Napadeným ptákům zduří sliznice, nemohou polykat, postupně slábnou a hynou hlady. Bičenkám se daří především ve vlhku a přenášejí se přímým kontaktem, k čemuž může docházet právě v krmítkách. Proto také název krmítková nákaza.

Jak nemoc poznat

Trichomonóza napadá především pěnkavovité ptáky, tedy pěnkavy, čížky, stehlíky a nejčastěji zvonky, ale i další druhy ptáků. Jak jednotlivé druhy vypadají, se dočtete zde. Rozpoznat, že se i ve vašem krmítku usídlily bičenky, můžete poměrně snadno. Nemocný pták je načepýřený, netečný, má mokré a špinavé peří okolo zobáku a těžko polyká. V okolí krmítka mohou být dokonce uhynulé kusy ptáků.

Jak zničit bičenky

Nebezpečných parazitů se zbavíte tak, že krmítko odstraníte, dezinfikujete a necháte vyschnout nebo vymrznout. Sucho bičenky bezpečně zabíjí. Znovu začít krmit můžeme nejdříve po 14 dnech. Proto byste při výběru nového krmítka měli zvážit, zda raději nekoupit plastové, které se snadněji udržuje. Vhodná jsou také kovová závěsná krmítka, ve kterých je odděleno krmivo od strávníků, a ptáci tak nemohou potravu znečišťovat svým trusem a slinami.

Zdroj: zverolekarka.com, thespruce.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum