Recept na skvělý domácí hummus
Potřebné suroviny
- 200 g cizrny
- 1 citron
- 100 g sezamové pasty tahini
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
- Mletý římský kmín
Postup
Cizrnu si nejlépe přes noc namočíme a pak uvaříme do měkka. Prudce ji zchladíme a poté ji rukama mneme. Odstraní se nám slupky. Ty, které se neodstraní, necháme. Pokud bychom chtěli mít všechnu cizrnu oloupanou museli bychom tomuto úkonu věnovat příliš mnoho času. Cizrnu nameleme a přidáme ostatní suroviny. Vyšleháme. Největší problém může nastat při mletí cizrny, kdy výsledná směs bývá někdy příliš tuhá. Většina receptů doporučuje přidávat olivový olej. Někdy byste ho ale museli přidat půl lahve, což není cílem. Proto se nemusíte bát přidat i trochu vody. Do výše uvedeného množství surovin patří zhruba tři lžíce oleje.
Zajímavou variantou může být příprava hummusu z fazolí mungo, které použijete místo cizrny. Mírně se zkrátí doba namáčení a uvařené mohou být už za dvacet minut. Jinak je postup stejný jako v případě cizrny.
Vhodnou přílohou je tmavý žitný chléb nebo i jakékoliv jiné pečivo. Při servírování můžete navrch porci ozdobit čerstvými bylinkami či posypat ořechy. Vhodné je podávat také s čerstvou zeleninou. Dobrou chuť.