Jak vyhnat krtka ze zahrady? Máme pro vás osvědčené tipy

 Zahrada 
04. července 2017 11:21 / redakce
  1
📷
3 fotografie v galerii
Krtci jsou ze zákona chránění.  Internet
Trávník plný nevzhledných krtinců už potrápil mnoho zahrádkářů, kteří se následně museli pustit do boje s nepřítelem číslo jedna – krtkem! Existuje několik triků, jak s tímto malým vetřelcem zatočit a ze zahrady ho navždy vyhnat!

Pohled na několik hromádek hlíny na pěstovaném trávníku nepotěší snad nikoho, a proto je důležité nezaváhat a okamžitě se pustit do akce, než krtek napáchá ještě více škody. Ze začátku je nutné zmínit, že krtek je ze zákona chráněný, a proto ho člověk nesmí zabít nebo mu nějak ublížit. Existují proto různé fígle, jak na něj vyzrát.

Mezi nejčastěji používanou metodu v boji proti krtkovi patří pasti. Ideální je speciální trubka, která se dá do krtčí chodby a ve chvíli, kdy do ní krtek vleze, se dvířka zaklapnou. Následně ho vyvezte někam hodně daleko od vaší zahrady a tam ho pusťte.

Osvědčenou metodou je také vysazování rostlin, které krtkovi jednoduše nevoní. Pravidelně proto na své zahrádce vysazujte afrikány, česnek, pryšec křižmolistý a aksamitník. Kořeny těchto rostlinek jsou tak aromatické, že krtka odpudí.

Plašiče krtků

Na trhu je celá také řada akustických plašičů. Pořídit můžete různé druhy elektronických či solárních krtkoplašičů, které odpuzují pomocí vibrací šířících se půdou nebo pomocí zvuku. Někteří zahrádkáři ovšem upozorňují na to, že po čase si na toto zařízení krtek zvykne a na zahrádku se vrátí.

Někteří lidé také zkoušejí krtky vykouřit dýmovnicí nebo si pořídí kočku, jelikož ta je pro krtka největším nepřítelem.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve