Pěstujte si tuřín a nebudete litovat. Nenáročná zelenina přináší spoustu zdravotních benefitů

 Zahrada 
23. dubna 2021 13:06 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Překvapí jemnou, lehce peprnou chutí podobnou kedlubně Depositphotos
Hledáte inspiraci, co nového byste letos rádi pěstovali na své zahrádce? Pak pro vás máme tip na zeleninu, která byla populární již u našich babiček a jejích předků, ale v posledních letech bohužel upadla v zapomnění.

Je jí takzvaný tuřín, který se dá skvěle využít v kuchyni a zároveň přináší spoustu zdravotních benefitů.

Nenáročný na pěstování

Tuřín, který je známý lidově jako kolník či kvak, je zelenina nenáročná na pěstování, chutí připomínající kedlubnu. I když v minulosti panovala značná neúroda, právě tuřínu bylo vždy dostatek a byl skvělým pokrmem nejen pro lidi, ale i domácí zvířata. Zasadit můžete buď tuřín s bulvou, anebo sáhnout po některé z listových odrůd, které se zpracovávají stejně jako špenát či kapusta.

Výsev a péče

Bulvový tuřín se vysévá do země právě v tomto období, jelikož jeho semena klíčí i při nízkých teplotách, tudíž je zima nijak neohrozí. Seje se do řádků asi 40 centimetrů vzdálených, avšak nikdy ne příliš hustě, aby mezi vzrostlými rostlinami byl rozestup alespoň 30 centimetrů. Jakmile semena zasadíte, dopřávejte jim pravidelnou zálivku. Po vyklíčení ji však snižte, aby rostliny nezačaly hnít. Vyvarujte se také toho, aby záhony vyschly. Rostliny dlouhodobé sucho nesnesou. Během růstu záhon čas od času odplevelte a okopejte. Na své výpěstky se můžete těšit od září do listopadu, kdy je ze záhonu přesuňte do sklepa, pro skladování vyžadují stejné podmínky jako brambory či řepa.

Proč pěstovat tuřín

Tuřín na první pohled vypadá nenápadně, ale ukrývá v sobě opravdové bohatství. Pro svůj vysoký obsah vápníku je ideální pro lidi trpící osteoporózou, je také doporučená jeho konzumace při hojení zlomenin. Plodina obsahuje také bílkoviny, vitamin C, karoten a je bohatá na vlákninu, díky čemuž je vhodná při podpoře hubnutí a ke snadnějšímu trávení. Čtěte také: Jedenáct trendů pro vaši zahradu. Dominují přírodní materiály a ležérnost.

Jak plody zpracovat

Těsně po sklizni si můžete na tuřínu pochutnat za syrova, později je možné jej vařit, dusit, plnit či zapékat, výborně chutná také naložený jako kysané zelí. Skvěle chutná v polévce z brambor a kořenové zeleniny. Stejně jako cuketa dokáže nastavit směs pro přípravu bramboráků a dokonce se dá usmažit jako hranolky. Během následující zimy tak pro vás bude jistě skvělou alternativou brambor a navíc po něm nepřiberete.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve