Zbyly vám cihly ze stavby? Vyšperkujte jimi zahradu

 Zahrada 
08. července 2017 08:39 / Marie Popelková
  3
📷
6 fotografií v galerii
Nezbavujte se starých cihel a zakomponujte je do zahrady Shutterstock
Válí se vám někde v rohu hromada cihel, které vám zbyly ze stavby domu? Nevzhledná halda nevyužitého stavebního materiálu vám vaši zahradu moc nezkrášlí, ale když zapojíte trochu fantazie, vykouzlíte ze starých cihel nádherné a užitečné věci!

Staré cihly rozhodně není nutné někam vyhazovat. Perfektně vám ještě poslouží. Postavit z nich lze opravdu ledasco.

Suchá zídka

Na stavbu suchých zídek se obvykle využívá kámen, ale parádně vám poslouží i staré cihly. Zídka by měla mít stabilní základy, nemusí mít jednotnou výšku a šířku, ačkoliv by neměla být příliš vysoká.

Vyvýšený záhon

Ze starých cihel můžete vytvořit i vyvýšený záhon, na řešení terénních nerovností ale nejsou nejvhodnější. Cihly působí pěkně hlavně ve spojení s kvetoucími trvalkami, lučními rostlinami, okrasnými trávami, kapraděmi či cibulovinami. Při výsadbě cihlových zídek se vyplatí volit rostliny, které se rozšiřují samovýsevem, jakož i druhy, které lákají živočichy, případně mají léčivé účinky. Taková kompozice nejlépe vynikne na venkově.

Sloupky k pergole

Stavby z cihel navozují romanticky nostalgickou atmosféru. Pokud vám jich zbylo hodně, postavte z nich třeba podpěrné sloupky k pergole. Výsledek vás ohromí. Díky cihlové barvě bude celá pergola působit velmi hřejivým dojmem.

Krmítko pro ptáky

Pokud máte cihel jen pár, postavte do zahrady stavbu podobnou komínu. Nahoru pak dejte třeba dřevěnou desku a ni misku nebo ošatku s ptačími dobrotami. Opeřenci se k vám jen pohrnou.

Které květiny s cihlami nejlépe ladí?

Cihlové zídky i chodníčky je dobré doplnit o květinovou výsadbu. Barevně se budou vedle cihlových staveb vyjímat havně modré a fialové květiny. Klasickou barevnou kombinaci s cihlami tvoří růže, šanta, levandule, šeřík. Pro stinnější partie zahrady budou dobrou volbou hortenzie a barvínek. Vhodnou doprovodnou zelení jsou hosty, dlužichy a kapradiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve