Netvoří vám zelí pořádné hlávky? Poradíme, jak na jeho pěstování

 Zahrada 
11. července 2017 07:57 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Velké pevné hlávky jsou skvělé i na uskladnění. Shutterstock
Různé druhy zelí patří mezi vynikající zdravou zeleninu. Někdy se ale pěstitelům stává, že se nevytvoří pořádná hlávka. Máme několik tipů, které by měly pomoci.

Kdy pěstovat

Zelí se dá podle odrůdy sázet i do pozdního léta. Můžete tedy i nyní sázet na uvolněná místa vhodné zimní odrůdy. Pokud pěstujete už od jara zelí červené nebo čínské, bude určeno k rychlé spotřebě. Zelí bíle se dá uskladnit nebo také nakládat.

Proč vůbec zelí?

Zelí je zdrojem velkého množství vitamínu C. Že je důležité pro zdraví tušili už naši předkové a tak ho jedli. Často byla základní kombinace brambory, zelí a mléko, ale obsahovala mnoho podstatných živin.

Jak na hlávky

I začínajícím pěstitelům zelí dobře vzejde, vytvoří listy, ale ty se jen válejí po zemi. Případně rostlina naznačí hlávku, ale je tak řídká a měkká, že se o skutečné hlávce nedá ani mluvit. Důvodem je značná citlivost zelí na živiny a zálivku. Jakmile není půda dobře prohnojená a nepřichází dostatek vláhy ve správném období, hlávky se nedočkáme.

Pokud jste před výsadbou nezaryli alespoň pěticentimetrovou vrstvu kompostu, budete muset záhony přihnojit ledkem. To je vhodné asi 14 dnů po výsadbě. Jinak samozřejmě můžete použít i tekutá hnojiva na listovou zeleninu dle návodu na příslušném hnojivu a hnojit každý týden.

Zelí by mělo dostávat průběžnou zálivku. Nedělá mu dobře, pokud jsou velké výkyvy v množství vody. Každá hlávka má dostat asi kolem půl až jednoho litru vody denně. Někdy se doporučuje i mulčování kolem hlávek, aby se udržela vhodná půdní vlhkost.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve