Uschovejte si semínka květin a zeleniny. Na jaře budete sázet zdarma a v bio kvalitě

 Zahrada 
28. října 2019 13:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Co sklidíte, budete moci na jaře i zasít Depositphotos
Pěstitelská sezona pomalu ale jistě končí. Také rostliny a květiny se brzy uloží k zimnímu spánku. Pokud se i příští rok chcete radovat z bohaté úrody vaší oblíbené zeleniny a krásy jednoletek, je nejvyšší čas uschovat si jejich semínka. Příští jaro budete sázet zadarmo a také budete vědět, co přesně sázíte a co vám vyroste.

Další nedoceněnou vlastností vlastních semínek je to, že pokud se rostlinám, květinám či zelenině na svých stanovištích dařilo, bude tomu tak i za rok, protože budou růst tam, kde jsou zvyklé, tedy ve specifických podmínkách vaší zahrádky.

Uchovejte si oblíbené druhy zeleniny

Dařilo se u vás letos paprikám, fazoli, rajčatům, tykvím a dalším druhům zeleniny, které ještě možná máte na zahrádce? Není nic snazšího, než si od každého druhu uschovat semínka.

Nezapomeňte na květiny

Málokdo to dělá, ale i z květin a oblíbených jednoletých rostlin si můžete schovat semínka pro příští rok. Z květin si můžete uchovat semínka afrikánu, slunečnice, nestařece, černuchy, slézovce, měsíčku zahradního a dalších. Samostatnou kapitolou jsou pnoucí letničky, jejichž semena samy vypadnou, další rok vyklíčí a vyrostou z nich nové květiny.

Výjimku tvoří hrachor, který by měl být rok co rok na jiném místě. Semena proto vydlabejte ze zdravého a zralého plodu. Velmi krásnou dekorativní rostlinou je také exotická kana. V těchto dnech je ideální čas na její zazimování. Podívejte se, jak na to.

Nejlepší čas na sběr semínek

Pokud si chcete příští rok vypěstovat úrodu z vlastních semínek, počkejte si na teplý slunný den, nejlépe na odpoledne, kdy už není rosa. Pravý čas nastává ve chvíli, kdy je stonek rostliny zaschlý a semena jdou volně vysypat ze semeníku. Následně je všechny vysypte a skladujte na suchém místě, kam nesvítí slunce. Nedozrálá a poškozená vyhoďte.

Jak semínka uskladnit

Semínka opatrně profoukněte, abyste je zbavili případných nečistot, a nechejte je proschnout. Pak je potřeba je někde dobře uskladnit. Spolehlivým řešením jsou malé papírové sáčky, které uložíte na tmavém a suchém místě. Nezapomeňte si každý sáček dobře označit, a to včetně roku sběru. Počítejte s tím, že semena si klíčivost udrží přibližně rok, možná dva. Čas od času semínka zkontrolujte, jestli neplesniví a nenapadli je škůdci.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008