Stromy a keře lze sadit i na podzim. Je ale třeba vědět, jaké druhy

 Zahrada 
30. srpna 2018 10:27 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Podzimní výsadba stromů má řadu výhod Shutterstock
Hodně lidí vysazuje dřeviny na jaře, přitom podzim je podle odborníků vhodnějším obdobím. Každé období má ale něco do sebe. Jedním z rozhodujících faktorů pro výběr správného času pro výsadbu hrají kořeny.

Obecně závisí volba správného období od druhu rostliny a množství dalších aspektů. Nejdůležitější roli hrají kořeny, druhy rostlin a jejich odolnost vůči zimě.

U kořenů je rozdíl mezi stromy s obnaženými kořeny (tzv. prosto kořenné) a stromy s kořenovým balem. Při výsadbě je třeba zohlednit i to, zda se jedná o listnaté nebo jehličnaté stromy. A nakonec musíte vzít v úvahu i to, jak jsou stromy otužilé (odolné) vůči zimě.

Období výsadby

Pokud nemrzne, můžete stromy sázet od října do března. Stromy s obnaženými kořeny mohou být vysazovány až do března. Pro tyto stromy je měsíc říjen a listopad nejlepší využít jako jesle a nechat je uložené v chladném skladu nebo sklepě – týká se to například raných růží, listnatých keřů, živých plotů, malých stromů.

Rostliny s kořenovým balem je možné vysazovat až do začátku května. Jejich jemné kořeny dobře raší. 

Stromy a růže s kořeny v nádobách lze sázet až do léta. Pozornost je třeba věnovat dostatečné zálivce.

Jehličnany a okrasné stromy

Jehličnany můžete začít sázet už koncem srpna či začátkem září, a potom postupně v průběhu října navázat okrasnými stromy a keři. Ty pak můžete sázet až do Vánoc, pokud tedy není zamrzlá půda. S jehličnany ale neotálejte - musejí do nástupu zimy alespoň trochu zakořenit, jinak hrozí, že přes zimu uschnou. Držte se proto zásady, že jehličnany se vysazují do konce října, maximálně do prvního týdne v listopadu, pokud to podmínky umožňují.

Na podzim lze vysadit také stromy okrasné, ale i maliny, ostružiny, angrešt nebo rybíz. Je také ideální čas k výsadbě rododendronu nebo magnolie. Pokud se rozhodnete dřeviny zasadit, nezapomeňte na dostatečnou zálivku. A i když je podzim ideální období pro výsadbu ovocných stromů, neplatí to stoprocentně. Například teplomilné broskvoně, meruňky nebo ořešáky raději zasaďte až brzy na jaře.

Výhody podzimní výsadby

Zvlášť v říjnu a listopadu se doporučuje vysazovat prosto kořenné stromy. Do jara stihnou zakořenit a pak začnou silně rašit.

Záleží také na klimatu, vegetaci a zimní otužilosti regionu. Kromě jiného má vliv také nadmořská výška, převládající větry a zeměpisná poloha.

Velkou výhodou podzimní výsadby je, že rostliny využijí zimní vláhu pro lepší zakořenění na novém místě. Obzvláště v posledních letech, kdy se zahrádkáři potýkají s horkem a suchem, je tato výhoda hodně aktuální. Pokud vás zajímá, které keře vydrží i extrémní suché počasí, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím