Jak skladovat sklizené ovoce, aby vám co nejdéle vydrželo

 Zahrada 
22. srpna 2018 16:57 / Marie Popelková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Jablka naskládejte podle odrůdy do mělkých označených bedýnek nebo do regálů, vždy stopkou dolů Depositphotos
Krásné letní počasí přeje ovocné úrodě. Ještě předtím, než nastane čas sklízet jablka a hrušky určené ke skladování, je zapotřebí připravit pro ně vhodné prostory, v nichž vydrží co nejdéle a nebudou se kazit.

Celý rok pečujete o zahradu s vidinou hojné úrody a když přijde, nevíte, jak ji správně uskladnit, aby vydržela čerstvá a chutná co nejdéle? Správné skladování uchová nejen šťavnatost, vůni a chuť ovoce či zeleniny, ale zrovna tak zůstávají ve větší míře zachovány vitaminy a další cenné látky.

Neomývejte nic před skladováním

Omývání ovoce před jeho uskladněním se nedoporučuje, jelikož jejich přirozený povrch je chrání před hnilobou. Takže pokud potřebujete špínu odstranit, tak použijte morký ubrousek. 

Výběr správného prostoru pro uskladnění

Základem pro správné uskladnění ovoce je vybrat vhodný prostor. Naprosto ideálním prostředím pro skladování je vzdušné, větratelné, suché, ale chladné místo – sklep, ale i garáž. Poslouží také polystyrenem vyložená bedna na balkoně, ale i šuplík na zeleninu na spodu lednice. 

Maliny, jahody, borůvky je možné skladovat jen krátkodobě, nejlépe v lednici. Plody nemyjte, pokud je neplánujete okamžitě sníst.
 
Jablka a hrušky skladujte v otevřené bedničce ve sklepě. Držte je od ostatního ovoce a zeleniny, v jejich blízkosti se totiž rychleji kazí.
 
Citrusy vydrží nejdéle v lednici cca dva týdny. Opět je lepší neomývat je před konzumací.
 
Banánům nedělá dobře chlad, neměly by se tedy dávat do lednice. V chladničce totiž zešednou a změní konzistenci. Ideální je uchovávat banány ve spíži při teplotě do 15 °C. Více o tom, jak skladovat ovoce, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím