Nevyhazujte zbytky zeleniny. Z jejich odřezků si snadno vypěstujete novou

Ne každá zelenina je vhodná pro pěstování z odřezků
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Zahrada 
17. dubna 2021 10:27 / Depositphotos
  2   0
Putují odřezky zeleniny bez váhání rovnou do koše? To je škoda. Zbytky hned několika druhů zeleniny můžete použít k pěstování. Výsledek vás překvapí, neboť takto vypěstovaná zelenina je lahodná a plná vitaminů. Navíc nic neutratíte. Jaké druhy jsou tedy nejvhodnější a jak si tímto způsobem zeleninu vypěstovat?

Ať už jste vášnivý zahradník nebo chcete zkrátka vyzkoušet nevšední způsob pěstování zeleniny, tento způsob vás mile překvapí. Navíc na tom není nic složitého, budete potřebovat jakékoli dózičky nebo mističky, vodu a v některých případech také květináč s kvalitní zeminou.

Jarní cibulka

Právě jste si do salátu nakrájeli jarní cibulku a chystáte se bílé konce vyhodit? Nedělejte to. Jarní cibulka je naprosto ideální na tento způsob pěstování. Jak to udělat? Jednoduše dejte bílé konce do vody tak, aby byly z poloviny ponořené. Vodu každý den obměňujte. Po třech dnech byste měli vidět, že se kořínky zvětšují a je jich stále více. První úrodu můžete sklízet už za deset dní, kdy vyrostou nové zelené výhonky.

Římský salát

O této zelenině bychom mohli říct, že je doslova recyklovatelná. Máme na mysli to, že postačí jeho odkrojená spodní část, kterou dáte do misky s vodou nebo rovnou do květináče a po několika dnech uvidíte, že už začnou růst nové salátové listy. Stačí, když bude mít římský salát dostatečnou vláhu a sklízet lze za pár dní.

Řapíkatý celer

Celer řapíkatého druhu je velkým favoritem pro pěstování z odřezků. Postačí tak jako u římského salátu pouze odkrojená spodní část, kterou umístěte do misky s vodou tak, aby byla ponořená zhruba jedna třetina. Vodu měňte každý den. Po pěti dnech by vám měly rašit nové výhonky. Počkejte ještě dva tři dny, než budou dvakrát větší a řapíkatý celer přesaďte do květináče. Je potřeba ho zakrýt hlínou až po nové řapíky. Nezapomeňte na pravidelné zalévaní a zanedlouho si pochutnáte na šťavnatém řapíkatém celeru.

Petržel a mrkev

Tak jako listy petržele, mají i mrkvové lístky skvělé využití do dipů, omáček nebo například polévek. Samozřejmě nejlépe chutnají čerstvé, zrovna utržené. Jakmile budete zpracovávat petržel nebo mrkve, ponechte si jejich konce (tam kde jsou kořeny). Vložte je do misky s vodou, tak aby byly ponořené do zhruba třetiny (ne více jak polovina). Vodu měňte každý den. Nové lístky takto budete moci sklízet už po pár dnech.

Zázvor

Možná vás překvapí, že i zázvor si můžete bez problému vypěstovat. Jak na to? Ponechte si kus zázvoru, ideálně takový, na kterém jsou určité pupeny (výběžky), ty budou totiž rašit jako první. Takovýto kus zázvoru zasaďte do hlíny tím způsobem, aby pupen zůstal nad hlínou. Květináče dejte na světlé místo a často zalévejte. Za pár dní uvidíte, jak z pupenů řaší první zelené výhonky. To znamená, že vám roste nový kořen, který posléze zužitkujete. Dále čtěte: Jarní výsadba jahod. Jaké kroky dodržet, aby vám hned v létě plodily

Zuzana Procházková | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Božsky krásná místa v Itálii, kde zažijete nezapomenutelnou dovolenou

Věda & Vesmír

Události kolem UFO v Roswellu z roku 1947 nebyly dosud vysvětleny

Bydlení

Jak vybrat dřevěnou podlahu, aby vám dělala parádu a dobře sloužila

Zavřít reklamu