Znáte čokoládové ovoce? Unikátní rostlina, kterou si můžete vypěstovat ve svém obýváku

 Zahrada 
17. září 2018 12:20 / Martina Langová
  4
📷
4 fotografie v galerii
Chuť černé sapoty vás příjemně překvapí Shutterstock
Je to obyčejné ovoce, ale chutná jako ta nejlahodnější čokoláda. Netloustne se po něm a je zdravé. Zdá se vám to jako sen? Pak se seznamte s unikátní rostlinou, kterou si jistě rychle zamilujete.

Jíst čokoládu a netloustnout je snem snad každého. Naštěstí se už i k nám dostalo čokoládové ovoce, které si klidně můžeme pěstovat doma a pochutnávat si na něm tak často, jak jen budeme chtít. Naše postava jeho konzumací rozhodně neutrpí.

Černé ovoce

Rostlina, která plodí tyto velmi chutné plody, se jmenuje Černá sapota. Původem je z Mexika a k nám se dostala teprve před pár lety. Je však už vcelku hojně rozšířena v tropech celého světa. Najdete ji v Austrálii, Itálii i ve Španělsku. A nezřídka na ni můžete narazit už i v České republice u mnohých nadšenců.

Vzhledný stromek

Sapota má krásné dlouhé listy, které zaujmou na první pohled svým leskem. V interiéru bytu bude jistě pěkným doplňkem. Nepřehlédnutelná však bude i v případě, že ji budete pěstovat venku. Pokud se vám podaří vypěstovat i plody, budete příjemně překvapeni. Dozrálá dužina má čokoládově hnědou barvu a stejně tak i chutná. Často se o ní hovoří i jako o „čokoládovém pudingu“, kterému se konzistencí velmi podobá. Tepelně se neupravuje, jí se čerstvá a používá se v mnohých receptech jako náhražka čokolády.

Běh na dlouhou trať

Pokud se pustíte do pěstování ze semen, počítejte s tím, že úrody se dočkáte nejdříve až sedmým rokem. Lepší volbou proto bude koupit v zahradnictví již naroubovaný stromek. Ten by měl plodit už druhým rokem při pobytu u vás. Rostlina kvete na jaře či v létě a plody pak dozrávají celý další rok.

Účinky na zdraví

Dužina chutná jemně a lahodně, je téměř bez kalorií a obsahuje obrovské množství vitaminu C. Toho je zde dokonce více než v bramborách, paprikách, citronech či pomerančích. Sapota je proto skvělým přírodním lékem i preventivním prostředkem proti nemocem z nachlazení. Hodí se i jako podpora léčby kardiovaskulárních obtíží a problémech se žaludkem i zažíváním.

Rostlina v květináči

Pěstování Černé sapoty není nic náročného. Jediným problémem, se kterým se můžeme setkat, je fakt, že není mrazuvzdorná. To znamená, že přes zimu na zahradě nepřežije a musí přezimovat někde v teple. Ovšem díky teplejším zimám posledních let je možné bez obav pěstovat rostlinu celoročně ve skleníku či zimní zahradě. Před mrazivými dny musí být zkrátka někde schovaná. Problémem však není ani pěstování v bytě. Pochopitelně musí být umístěna u okna, protože potřebuje hodně slunečního svitu.

Dejte si lahůdku

Až plody uvidíte někde v obchodě, určitě neváhejte a alespoň na vyzkoušení si je kupte. Okuste dužinu samotnou, ale nechte si část na smíchání s vínem či brandy a skořicovým cukrem. Budete příjemně překvapeni!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve