Zasaďte si na zahrádce vitaminovou bombu. Teď je nejvhodnější čas
Pouhá jedna bobule rakytníku obsahuje doporučenou denní dávku vitaminu C. Ve srovnání například s pomerančem se v této bobulce ukrývá téměř desetkrát více céčka. Ne nadarmo se mu říká také citroník severu nebo sibiřský ananas.
Kraluje podzimu
V lidovém léčitelství se ale používá nejen pro léčení chorob z nachlazení, ale i na další neduhy. Tato rostlina budoucnosti, jak se rakytníku také jinak říká, je prostě všelék, nejen pro podzim a zimu. Ideální je ve formě čaje, sirupu, extraktu nebo džusu. Při akutních problémech se ale vyplatí i inhalace.
Ty totiž pomáhají při zahlenění a nachlazení horních cest dýchacích. Kromě vitaminu C je rakytník také výbornou zásobárnou vitaminu A, dále organických kyselin a značně podporuje imunitní systém. Užívání rakytníku je proto velmi dobré právě při nejrůznějších virózách, chřipkách a angíně.
Pěstování rakytníku
Jde vlastně o keř, který je docela vysoký. Často přeroste i tři metry. Jedinou nevýhodou jsou ostré trny, které znepříjemňují sklizeň bobulí. Naštěstí dnes už v zahradnictví většinou seženete i odrůdy téměř bez trnů. Dobrou zprávou naopak je, že rakytník je naprosto „bezúdržbová“ rostlina. Péči o něj zvládne každý.
Rakytník snáší dokonce velmi dobře sucho (nesmí ale zaschnout po vysazení, než zakoření). Protože však vytváří kořenové výhonky, vysazujte ho jen tam, kde časem jeho rozrůstání nebude na obtíž. Je to rostlina dvoudomá, to znamená, že je potřeba vysadit samčí i samičí keře. Samičí rostlina je ta, která plodí, proto se doporučuje vysazovat v poměru pět až deset samičích na jednu samčí.
Pozor na stanoviště
Rakytník nemá rád vysokou hladinu spodní vody. Keřům se také nebude dařit na místech trvale zastíněných a kyselých půdách. Dobře mu bude v kamenitých a písčitých půdách se zásaditým složením. Kvést začíná koncem dubna až začátkem května. Doba květu se pohybuje za slunečného počasí okolo 7 - 8 dní, v nepříznivých podmínkách i 10 – 11 dní. První plody pak můžeme sklízet zhruba 3 – 4 roky po výsadbě. Plody na keřích lze pak sbírat po celou zimu, neopadávají. Když však přejdou plnou zralostí, olejnaté látky v nich se mění a chuť se stává nepříjemnou. Ze vzrostlého keře se dá sklidit 10 – 26 kg plodů.
Ochutnejte marinovany rakytník
Sklenice naplníme nepřezrálými a dobře umytými plody rakytníku. Připravíme si marinádu tak, že do 0,45 litru vody přidáme 0,4 kg cukru, několik plodů černého pepře, hřebíčku a kousek skořice. Nálev uvedeme do varu a necháme vychladnout, poté přecedíme a doplníme 0,1 litrem jablečného nebo vinného octa. Po uzavření sklenice pasterizujeme v nádobě s vodou, kterou uvedeme do varu asi na 3 - 4 minuty. Marinovaný rakytník slouží jako příloha k masitým, rybím a zeleninovým jídlům.