Nasbírejte si šípky a připravte z nich tyto skvělé lahůdky a léky

 Zahrada 
07. září 2018 10:04 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šípky jsou to nejlepší na chřipku a nachlazení Shutterstock
Šípky jsme sbírali už coby malé děti do školy, vzpomínáte? Měli jsme poškrábané ruce a vlastně jsme nevěděli, proč to děláme. Tedy kromě toho, abychom si udělali oko u učitelky a překvapili sběrového referenta.

Kdybychom však věděli, jak jsou plody růže šípkové cenné a co všechno s nimi jde dělat, nedali bychom je po takhle náročném sběru z ruky. Protože teď opět začínají dozrávat, je nejvyšší čas si připomenout, k čemu jsou dobré. A vyrazit je sbírat, než to za nás udělá někdo jiný.

Roste všude

Šípková růže roste na suchých místech, na slunných stráních i na okrajích světlých lesů prakticky po celém území České republiky. Velmi dobře ji znali už naši dávní předkové. Výraznou popularitu si získala již v době kamenné. Například prastarý druh růže keltské byl pro své léčivé účinky ceněn římskými i řeckými lékaři. Evropu zaplavily šípkové keře ve středověku, kdy se staly tradiční součástí klášterních zahrad. Šípky rostou prakticky po celém území České republiky.

Kouzelné plody

Hledáte-li přírodní prostředek doslova nabitý vitaminem C, pak jsou šípky tou správnou volbou. Je však také dobré vědět, že vitamín C se z šípků během skladování postupně ztrácí. Za rok ho ubude zhruba polovina. Vyplatí se proto šípky sbírat vždy jen na jediný rok dopředu. Sbíráme je před prvními mrazíky a rychle usušíme. Uchováváme v  papírových pytlích.

Díky svému složení jsou během období viróz srovnatelným lékem s běžně dostupnými a volně prodejnými léky proti chřipce a horečce. Oproti nim jsou však zadarmo a venku doslova „na každém rohu“. Šípky dále pomáhají při rekonvalescenci, celkové únavě nebo průjmových onemocněních. Jsou vhodným doplňkem během stresového období, eliminují totiž nežádoucí účinky stresových hormonů na organismus.

Přichystejte si doma:

Studený šípkový výluh

Rozdrcené šípky necháme vylouhovat ve studené vodě přes noc a další den ohřejeme a důkladně přecezené pijeme. Tento čaj bez vaření má výraznější chuť. Navíc si jen tak zachová nejvyšší množství vitamínu C. Je vhodný jako přírodní lék při chřipce a nachlazení.

Šípkové víno

Jeden a půl litru čerstvých šípků zbavíme okvětí a stopek a na obou koncích je nařízneme. Svaříme tři litry vody s jedním a půl kilogramu třtinového cukru. Šípky vložíme do velké skleněné láhve a zalijeme je vychladlým cukrovým nálevem. Uzavřeme kvasnou zátkou s bublátorem a na teplém místě necháme kvasit, dokud všechny šípky nespadnou na dno, což trvá asi dva měsíce. Poté je stočíme hadičkou do lahví s pevným uzávěrem a uložíme do chladna. Šípkové víno zraje ještě čtyři až šest měsíců.

Šípkový olej

200 gramů podrcených šípků zalijeme 350 ml kvalitního olivového či jiného oleje do skleněné lahvičky a uzavřené necháme týden na okenním parapetu louhovat. Pak přecedíme a používáme k ošetření pleti. Pár kapek oleje do pleťového krému zjemní a zklidní suchou a podrážděnou pokožku.

Šípkový ocet

Do skleněné láhve vložíme nadrcené šípky a snítku rozmarýnu. Jak pěstovat rozmarýn, se dočtete v našem článku zde. Láhev červeného vinného octa mírně zahřejeme a nalijeme na bylinky, které by měly být ponořené. Necháme vylouhovat dva týdny, pak rostliny vyjmeme a do hotového octa můžeme vložit několik šípků na ozdobu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve