Vypěstujte si vlastní zázvor a budete zdraví celou zimu

 Zahrada 
05. září 2018 10:58 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování chutného štiplavého kořene není žádná věda Shutterstock
Chladné měsíce opět pomalu přicházejí a my se musíme připravit na epidemie chřipek, viróz a nachlazení. Možná to ale letos zvládnete bez nich. Vypěstujte si doma svůj zázvor a využívejte jej jako přírodního preventivního léku.

Původně pochází tato rostlina z Číny, kde je hojně využívána více než 3 000 let. Právě v čínských oblastech je dokonce hned po soli nejčastěji používanou potravinářskou surovinou. Vždy ale rostl také v tropických oblastech. K nám se dostal až během období Antiky.

Pro silnou imunitu

Zázvor je trvalka příbuzná s kurkumou či kardamonem. Chuť má palčivou a lehce citronovou. Používá se jak v kuchyni, tak i v léčitelství. Likviduje zárodky rýmy, nachlazení i chřipky. Léčí dokonce i některé žaludeční obtíže. Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a zároveň také neutralizuje žaludeční kyseliny.

Díky tomu je také velmi často využíván jako lék při nevolnosti. Ať už se jedná o nevolnost cestovní nebo těhotenskou. Nastrouhaný zázvor působí i jako lék proti nadměrné plynatosti. Dokáže tělo rozehřát a dodat mu potřebnou energii. Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru pak mohou také pomáhat utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy.

Kvalitní kořen

Sehnat v obchodech kvalitní zázvor není až takový problém. I když v některých případech – zvláště v některých obchodních řetězcích – můžete mít s jeho kvalitou problém. Vždy kupujte výhradně čerstvý kořen. Poznáte to podle toho, že má vyšší hmotnost a dužina je tužší. Vyzrálejší oddenky jsou i palčivější.

To se hodí zejména při strouhání. Pokud budete zázvor chtít krájet na kolečka nebo z něj dělat kandovanou dobrotu, pak bude lepší koupit méně vyzrálý kus. Doma zázvor vydrží minimálně týden. Tuto dobu můžete však správným skladováním i prodloužit. Pokud jej například obmotáte navlhčeným ubrouskem a vložíte do mikrotenového sáčku, může v lednici vydržet bez újmy třeba i několik týdnů. 

Pěstujte jej doma

Jestli jste od přírody zahradníci, můžete se pustit i do pěstování zázvoru. I když s velkými úspěchy moc nepočítejte. V našem podnebném pásmu nemáme pro zázvor zrovna ideální podmínky. Ovšem máme pro vás lepší tip – pokud toužíte zázvor doma pěstovat, pak se vydejte do obchodu na „lov“ kvalitního oddenku. Takový by měl být čerstvý a neseschlý. Musí na něm být vidět pupeny.

Doma vezměte květináč a naplňte ho směsí substrátu a rašeliny. Nahoru pak položte kus oddenku s pupeny – směrem nahoru. Zasypte opět směsí substrátu a rašeliny tak, aby oddenek nebyl vidět. Květináč dejte ideálně na jižní stranu na okno – tedy tak, aby tam bylo teplo a slunečno. Oddenek by měl vyklíčit cca za 2 - 3 týdny. Pak už roste poměrně rychle. Půdu udržujte relativně vlhkou.

Po několika měsících ale začne zázvor schnout. To je ten správný čas oddenek vyjmout, část sklidit a zpracovat a část znovu zasadit. Tento proces můžete opakovat klidně i několik let. Na květy však nečekejte – ty vám v našem podnebí zcela určitě nevzejdou. Nejen zázvorový kořen, ale i stromy nebo keře můžete teď sázet.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty