Ze zahradního odpadu můžete udělat levné topivo i hnojivo

 Zahrada 
09. září 2018 11:09 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Drtiče a štěpkovače usnadní práci na zahradě Shutterstock
Podzim doslova vybízí k práci na zahradě, lidé se například pouštějí do prořezávání stromů. Je ale věčná škoda vyhazovat odřezané větve stromů. Díky dvěma technickým pomocníkům z nich totiž můžete snadno a rychle vytvořit topivo či hnojivo.

Při pravidelné údržbě zahrady vzniká často velké množství biologického odpadu, který je možné dále zužitkovat. Na posečenou trávu je možné bez dalšího zpracování použít kompostéry, jenomže co s biologickým odpadem dřevin, který vzniká při pečování o keře a stromy? Pokud máte na zahradě dostatek stromů, může se vám hodit drtič větví nebo štěpkovač.

Drtič větví

Drtiče větví jsou vybaveny noži a snadno si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem. Dokáže odpadové dřeviny snadno zpracovat na jemnou drť. Tu pak můžete spolu s ostatním biologickým odpadem vložit do kompostu.

Dřeviny rozsekané na malé kousky můžete použít také například jako mulčovací materiál. Mulč chrání půdu proti erozi, vysoušení i promočení a brání růstu plevelu. Jemnou drť ale využijete i jako absorpční podestýlku do králičích, kočičích a psích toalet.

V obchodech jsou k dostání drtiče větví buď buď s elektrickým či benzínovým motorem. Elektrické stroje vyjdou levněji než benzínové.

Štěpkovač

Na jiném principu než drtiče větví pracují štěpkovače. Ty řežou větve na trochu větší kousky, s nimiž můžete zatopit třeba v krbových kamnech. Získáte tak kvalitní topivo úplně zdarma. Drobné dřevité kousky se dobře skladují, po vyschnutí mají menší obsah vody a po spálení z nich zbude méně popela. Odštěpky ale můžete přidat také do kompostu, který vám provzdušní. Do kompostu můžete dávat i shnilé a nemocné ovoce, jak jsme psali zde.

U tohoto druhu stroje pracuje ozubené kolo, které se na jedné straně přitlačuje na kovovou desku a tím drtí větev na drobné, až pěticentimetrové kusy, podle průměru větví.

Štěpkovač je podstatně méně hlučnější než drtič větví. Je ale třeba počítat s tím, že si hůře poradí s houževnatou kůrou některých dřevin. Odborníci doporučují nechat větvě nejprve asi týden či dva proschnout - práce se štěpkovačem je pak snazší.

Jak vybrat správný stroj

Ať už se rozhodnete pro drtič větví nebo pro štěpkovač, před nákupem se vždy zaměřte na konstrukci a bezpečnost.

Základem je stabilita a kvalita nožů (drtič) či řezného kotouče (štěpkovač). Ty by měly být vyrobeny z odolné oceli. Násypka by měla být dostatečně široká, aby umožnila pohodlné vkládání větví, a hluboká, aby z ní vylétávalo co nejméně třísek.

Bezpečnost jistí pojistka, která zabrání spouštění chodu, pokud není sběrný koš na svém místě. Když koš dosedne, páčkou nahoru se sepne bezpečnostní vypínač motoru, jinak se přístroj nerozběhne. Naopak stlačení páčky dolů uvolní koš. Bezpečnost práce jistí praktický pěchovač, kterým můžete posouvat zbytky větví do drticího ústrojí. Pokud by se zasekla větev, vyřeší to zpětný chod. Pokud má stroj průsvitný sběrný koš, můžete kontrolovat i průběh práce, resp. množství zpracovaného materiálu. Velká kola pak umožní pohodlný přesun, což se vyplatí zejména na velké zahradě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47