Stromy, úroda, kompost i ptáčci, ti všichni v zimě potřebují vaši péči

 Zahrada 
27. ledna 2019 10:00 / Jitka Holoubková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dobří zahradníci pečují o svou zahrádku i v zimě Shuterstock
Pokud to s vaší zahradou myslíte opravdu vážně, neměli byste ji pustit ze zřetele ani v lednu a únoru. A co všechno je potřeba dělat, když venku řádí třeskuté mrazy nebo nám rostliny zasypal sníh?

Je třeba kontrolovat uskladněnou zeleninu, kompost nebo led a sníh. Možná budete překvapeni, kolik činností vás v souvislosti se zahradničením v zimě čeká.

Ovoce a zelenina ve sklepě chce zkontrolovat

Je třeba kontrolovat uskladněnou zeleninu, brambory a ovoce. Když na nich objevíte nějaké choroby či poškození, musíte špatné plody zlikvidovat, aby se nemoc nešířila dále. Samozřejmě záleží na tom, jak dobře jsme úrodu pro uskladnění vybrali a jaké podmínky na přezimování má. K přípravě patří například i to, že se bedny před plněním omyjí hypermanganovým roztokem, který brání plísním.

Ovoce by mělo být uloženo v jedné vrstvě stopkou dolů, protože v okolí stopky je plod nejpevnější. Sklep bychom měli také pravidelně větrat, částěji, když je teplota nad nulou.

Nezapomeňte na cibuloviny

Další z činností, které už odkazují k jaru, je například rychlení petržele, pažitky a cibule nebo vysévání řeřichy na vatu. Další, co se dá rychlit, jsou například cibule šafránů, narcisů a tulipánů, které se dají použít jako dekorace. Cibuloviny a hlízy okrasných květin, které skladujeme ve sklepě, je třeba také zkontrolovat. Mrkněte při té příležitosti také na pelargónie, fuchsie, durmany a další rostliny, které čekají, až přijde jejich doba.

Věnovat se můžete také osivům. U těch starších je dobré udělat si zkoušku klíčivosti. Při té příležitosti si také promyslete, co všechno vlastně chcete v tomto roce vysévat. Můžete si už osivo obstarat.

Zkontrolujte si taky přípravky na ochranu rostlin a dejte do pořádku nářadí a zahradní techniku, například nechat nabrousit nůžky a nůž do sekačky na trávu.

Ať sníh nezláme větve a nezkřiví túje

Až budete obcházet zahradu, podívejte se, v jakém stavu je oplocení a jestli vaši zahradu dostatečně chrání například před zvěří, která v zimě ráda okusuje stromky a keře. Zkontrolujte i opory a úvazky u mladých výsadeb, jestli některé z nich nevytáhnul ze země silný mráz. Větvím, na kterých je velká a těžká krusta z ledu či sněhu, se pokuste odlehčit, aby se nezlomily. A pokud jste to nestihli dřív, stále ještě můžete pruhem juty stáhnout túje a jalovce, aby je těžký sníh nezdeformoval.

V lednu a únoru můžete také odstranit přestárlé a nemocné stromy, odřezat zlomené větve, kořenové výmladky a udělat průklest. U vzrostlých ovocných stromů myslete na ochranu kmenů před silným jižním sluncem. Buď můžete natřít kmeny vápenným mlékem, nebo stačí ke kmeni postavit z jižní strany prkno, které kmen zastíní.

 I kompost chce své

Taky kompost ocení, když se jím budete zabývat. Pokud není moc zamrzlý, můžete jej přeházet tak, že to, co bylo na povrchu a na stranách, dostaneme dovnitř a naopak. Kompost by měl být vysoký zhruba jeden metr. Konec ledna je vhodná doba i k tomu přidat do kompostu hnůj nebo močůvku a popel ze dřeva.

Když se oteplí, zalijte neopadavé listnaté stromy, především ty mladší, a taky jehličnany. V zimě totiž odpařují vodu mohly by uschnout. Více se o zalévání zahrady v zimě dočtete zde.

Myslet můžete i na ptáčky. Dejte jim do krmítka olejnatá semena, vločky a nesolený lůj. Pozor – nikdy do krmítka nedávejte kynuté pečivo a slaný lůj. To by ptákům ublížilo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve