Chcete se v létě radovat ze záplavy květů petúnií? Začněte je pěstovat už teď v zimě

 Zahrada 
23. ledna 2019 08:31 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování petúnií ze semen vyjde na zlomek ceny Internet
Petúnie patří mezi nejoblíbenější květiny, které zdobí české balkony a okna. Pokud se chcete dočkat v létě opravdu bohatého vodopádu pestrobarevných květů, vypěstujte si vlastní sazeničky ze semínek. Ideální čas na výsadbu je únor.

Když se rozhodnete pro nákup už hotových sazenic, nikdy nebudete mít tak široký výběr, jako když si petúnie vypěstujete ze semen. To si budete moci vybrat ze stovek barev a vzorů. Chce to jen včas vysadit semínka, ideálně na konci ledna či během února.

Pěstování petúnií ze semen má i další výhodu. Vypěstujete si velké množství květin za zlomek ceny, kterou byste zaplatili za již předpěstované sazenice. Balíček semínek lze totiž pořídit doslova za pár korun.

Záplava květů

Petúnie vypadají skvostně a ze záplavy květů se můžete těšit od jara až do podzimu. Až ze semínek vyrostou silné sazenice, přesadíte je do truhlíků či květináčů. Nejlépe se bude petúniím dařit na slunném místě.

Vzhledem k tomu, že si budete moci ze semínek vypěstovat hned několik odrůd, můžete pak kombinovat tvary a vzory podle své fantazie. Pěstování ze semínek má navíc ještě jednu velkou výhodu - rostliny nebudou trpět virovými chorobami. Ty se totiž semeny nepřenášejí.

Drobná semínka

Semínka petúnií jsou opravdu velmi drobná, aby dohromady vážila jeden gram, muselo by jich být asi 10 tisíc. Práce s tak malými semínky by byla velmi obtížná, proto jsou pokryta kaolinovým obalem, díky kterému pak vypadají jako asi milimetrové až dvoumilimetrové kuličky.

Jak petúnie vysadit

Nejprve si nachystejte nádobu, ve které budete petúnie pěstovat. Dejte do ní vhodný substrát a na jeho povrch vysejte semínka. Jemně je přitlačte, ale nezasypávejte je. Myslete na to, že semínka je třeba vysít v dostatečném rozestupu. Pokud by rostlinky klíčily a rostly těsně vedle sebe, začaly by se vzájemně utiskovat, což by jim rozhodně nesvědčilo.

Během několika prvních dnů dbejte na to, aby semena nevyschla. Důkladně je proto roste i několikrát denně rozprašovačem na květiny. Jakmile budou mít obalená semínka petúnií dostatek vláhy, po čase prasknou a semeno se uvolní. Pak stačí udržovat substrát vlhký. Dejte ale pozor na přemokření, které často vede ke vzniku různých plísní.

Teplíčko je základ

Aby začaly petúnie klíčit, vyžadují teploty nad 20 °C. Postavte je proto klidně přímo nad topení.

V prvním týdnu je vhodná i 100% vzdušná vlhkost, kterou zajistí třeba plastový kryt nebo fólie. Jakmile ale začnou petúnie klíčit, nezapomeňte pravidelně větrat. Jinak hrozí, že vaše malé výpěstky napadne nemoc zvaná padání klíčních rostlin. K této houbovité chorobě, která vede k úhynu mladých rostlinek, přispívá nejen vysoká vlhkost, a přelévání sadby, ale i právě špatné nebo žádné větrání, nevyhovující typ substrátu, nepropaření substrátu před použitím (ničí zárodky hub) či příliš husté výsevy.

Po dvou týdnech můžete teplotu v místnosti snížit na 16 až 18 °C a hlavně se postarejte o to, aby semenáčky měly dostatek světla. Díky světlu a přiměřené teplotě vypěstujete košaté, zdravé sazeničky. Příliš rychlý růst podnícený vyšší teplotou a nedostatek světla vedou k vytahování rostlin a nekvalitním sazenicím. Ovšem ačkoli je intenzivní osvětlení žádoucí, nemělo by být, pokud používáte zářivku, zbytečně dlouhé. Sviťte sazeničkám jen 12 a méně hodin, to podpoří žádoucí pomalý růst a košatost. V dubnu a květnu je pak delší den nebo osvěcování naopak vhodné, podpoří násadu květů.

Kdy sazeničky přesadit

Podle podmínek, v jakých semínka pěstujete, vaše sazeničky zesílí. Obvykle to bývá po dvou až čtyřech týdnech. Obvykle v tuto chvíli nemají malé rostlinky dostatečný prostor a je třeba je opatrně přesadit do samostatných květináčků nebo kelímků. Kdo chce, může sazeničky přesadit už rovnou do truhlíku, ve kterém pak rostlinka stráví celé léto.

S vyndáním květináčů ven ale v žádném případě nespěchejte. Musíte si být jistí, že už nepřijdou žádné nečekané mrazíky, které by mohly mladé petúnie nevratně spálit. Klidně tak tento krok odložte až na polovinu května.

Co dělat pro krásné květy

Pro pěstování je potřebné plné slunce. Pokud vysadíte květiny do polostínu, sice nějakou dobu porostou, ale výhony budou slabé a květů bude málo. Stejně tak druhý extrém, výsušný úpal, rostlinám nesvědčí.

Důležité je také použití kvalitního substrátu. Ideální je pořídit květině speciální petúniový substrát, který splňuje všechny požadavky. Má pH 6 až 6,5 s dostatečným obsahem makroživin i hořčíku a vápníku, který rostliny potřebují. Abyste docílili bohatých kvetoucích závěsů, musíte v průběhu vegetace často a pravidelně přihnojovat tekutými hnojivy, která aplikujte spolu se zálivkou.

Petúnie jsou také relativně křehké rostliny – co jim naprosto neprospívá, je větrné počasí a dlouhodobý déšť do květů.

Pozor si dejte také na přeschnutí substrátu, které rostlinám nesvědčí a často je pak v oslabení napadnou nepříjemní škůdci. A pokud chcete letos vyzkoušet i něco jiného než klasické muškáty či petúnie, možná vás osloví okrasné kopřivy, o kterých jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak upevnit partnerský vztah? Malá gesta a projevy lásky v každodenním životě mají obrovský vliv

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím