Zkuste v novém roce zlepšit své zahradnické schopnosti

 Zahrada 
14. ledna 2019 12:32 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dejte si novoroční předsevzetí týkající se péče o vaše rostlinky Depositphotos
Rozhodnutí, že se chcete stát lepším zahradníkem, je skvělý cíl, ale jako novoroční předsevzetí příliš nefunguje. Nejlepší jsou taková předsevzetí, která jsou malá, specifická a dobře se zapisují a sledují.

Pokud je jeden z vašich cílů v tomto roce stát se lepším zahradníkem, potřebujete svoji ambici přetvořit v něco více uchopitelného. Zde je několik jednoduchých, ale konkrétních předsevzetí, která si můžete stanovit na svojí cestě k úspěchu.

Buďte se svými rostlinami alespoň pět minut denně

Žádný vztah se nemůže rozvíjet bez společně stráveného času. To samé platí i pro zeleň. Stanovte si jako prioritu strávit alespoň pět minut denně péčí o vaše rostlinky, abyste se naučili více o jejich potřebách a životním cyklu. Ať už tento čas věnujete na otření prachu z listů, zkoumání symptomů nebo jen zalévání, budete z něj těžit vy i vaše rostliny. Jestli máte obavy, že budete zapomínat, nastavte si alarm, dokud si na každodenní rutinu nezvyknete.

Zapište si do kalendáře, kdy jednotlivé rostliny prořezávat

Aby rostliny vypadaly upraveně a optimálně rostly, je třeba je pravidelně prořezávat. To znamená zbavit se všech přerostlých nebo odumřelých částí. Ideálně byste to měli provést na začátku období růstu, což u většiny rostlin bývá na konci zimy. Až si zjistíte, kdy které rostlině začíná období růstu, nastavte si v telefonu upomínku, nebo si zapište poznámku do papírového kalendáře. Až ten čas přijde, odstřihněte nežádoucí části pod úhlem 45° čistými nůžkami a dávejte pozor, abyste neodstranili víc než čtvrtinu rostliny najednou. Samozřejmě se do stříhání nepouštějte také tehdy, když vidíte nové pupeny.

Začněte si vést zahradnický deník

Když o cokoliv pečujete, dříve nebo později se dočkáte výsledků, tak proč si úspěchy nezapsat? Díky deníku o vašich rostlinách, budete mít lepší přehled o jejich potřebách a budete se o ně moci starat efektivněji. Když výsledky péče shrnete vlastními slovy, bude vás to ještě více motivovat k tomu, abyste se stali lepším zahradníkem. Jestli jste úplní začátečníci, zde je několik tipů, které vám pomůžou s prvními krůčky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve