Úspěch pěstování bylinek ovlivňuje i zemina. Substrát si můžete připravit sami

 Zahrada 
09. února 2019 10:59 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Minerální hnojiva či hnůj k bylinkám nepatří Depositphotos
Pěstování bylinek není nijak zvlášť náročné, přesto je pro pěstitelský úspěch třeba dodržet pár pravidel. Podle odborníků hodně záleží i na zemině. Pořídit si můžete speciální substrát určený pro pěstování bylinek, nebo si jej můžete vytvořit sami doma.

Většina bylinek pochází z oblasti Středomoří, kde je obvykle chudá půda. Nemají tak žádné extra velké nároky. Přesto můžete bylinkám dopřát trochu "luxusu" a ony se vám pak za to velmi odvděčí.

Hotový substrát

Pokud se chcete vydat nejjednodušší cestou, můžete si pořídit už hotový substrát, který je speciálně určený pro bylinky. Pořídíte ho nejen v zahradnictví, ale i v jakémkoliv hobby marketu. I tak je ale dobré se ujistit, že substrát obsahuje výhradně organická hnojiva.

Vlastní substrát

Pokud ale rádi spoléháte jen na sebe, klidně svým bylinkám můžete připravit vlastní substrát. Každý zahrádkář má svůj osvědčený recept, obvykle se od sebe liší poměrem různých druhů zemin. Výhodou vlastnoručně umíchaného substrátu je, že přesně víte, co do něj dáte.

Kompost + písek + zemina

Výhodou tohoto substrátu je, že všechny tři ingredience, které obsahuje, jsou běžně dostupné. Zeminu můžete mít koupenou, nebo ji vzít ze záhonu. Ingredience dejte v poměru cca 1 : 1: 1 a důkladně promíchejte. Je vhodný pro všechny druhy bylinek.

I půdu na zahradě je vhodné připravit

Vlastnoruční substrát si většinou připravují lidé, kteří se chystají pěstovat bylinky v květináči. Můžete jej ale využít i pro pěstování bylinek venku na zahradě. Pokud ale bylinky sázíte rovnou do zeminy, která je v záhonu, měli byste půdu včas připravit. Ideální je, když půdu pro bylinky připravíte už na podzim, ale pokud jste to nestihli, klidně to zvládnete i v předjaří.

Příprava půdy neobnáší nic složitého. Připravený záhon nejprve důkladně zbavte všech vytrvalých plevelů. Následně půdu zryjte a do zryté půdy zapravte dobře rozleželý organický materiál, například kompost. Ten můžete nahradit substrátem pro pěstování žampionů. Rozhodně ale nepoužívejte minerální hnojiva či hnůj, bylinky by byly málo aromatické. Naopak dbejte na správnou kyselost půdy, měla by být mírně kyselá. V případě, že pH půdy je pod 6,5, vpravte do půdy při rytí trochu vápence. O tom, jak pěstovat bylinky v zimě, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve