U venkovního posezení by neměl chybět krb. Pomůže dotvořit nádhernou atmosféru

 Zahrada 
15. června 2021 17:56 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kromě příjemných chvil je krb ideálním doplňkem každé zahrady. Depositphotos
Mnozí lidé si vůbec nedokáží představit léto bez posezení na zahradě. A když venku máte stůl a křesílka, zvažte i pořízení zahradního krbu. Celkový dojem pak bude dokonalý.

Než se pro krb rozhodnete, musíte mít jasnou představu o tom, kam zahradní krb postavíte. Volba místa je důležitá, protože v budoucnu krb budete jen těžko přesunovat.

Promyšlené zákoutí

Uspořádání samotného zákoutí s krbem by mělo být důkladně promyšlené. Měl by být zajištěný dobrý přístup k palivu, ale zároveň by měl být krb tak akorát vzdálený od posezení. V případě, že zahradní krb nebudete využívat jen k posezení u ohníčku, ale i k přípravě jídla, je nezbytná pracovní plocha. Pracovní plochou může být stůl. S přípravou pohoštění souvisí další požadavky. Není například praktické přenášet potraviny a nádobí moc daleko. Myslete také na to, že z každého krbu stoupá dým. Ten by neměl obtěžovat vás ani vaše sousedy. Místo by rovněž mělo být chráněné před větrem.

Krbová sestava

Hotová krbová sestava, kterou zakoupíte v hobby marketu nebo ve specializovaném obchodě, uspokojí velké množství zákazníků. Stavebnice je připravena k rychlému sestavení svépomocí, kde je potřeba pouze pevný základ. Krby z lehkých betonů jsou levnější, ale s velkou výdrží nelze počítat, ale i tak několik sezon poslouží. Pokud chcete využívat krb dlouhá léta, raději si připlaťte za krb ze šamotových cihel. Daleko větší investicí je pak stavba na zakázku. Vzhled krbu můžete sladit s dalšími zahradními stavbami nebo ho začlenit do vaší letní kuchyně.

Jiné alternativy

Jiným řešením přípravy jídla pod širým nebem je gril. Je snadné ho přenést a po grilování ho uklidit. Největší investicí je stavba letní kuchyně. Ta může být vybavena i přívodem vody a jejím odvodem do kanalizace. Důležitá je i elektřina, bez které se neobejde osvětlení, chladnička, mikrovlnná trouba, televize či chlazení piva. U krbu může stát udírna, pec na pizzu a chleba. Náladový ohníček, který vytvoří příjemnou letní atmosféru, můžete mít v uzavřeném přenosném kovovém ohništi, koši přímo u domu nebo na terase. A pokud budete mít chuť na opečený buřtík, můžete takové topeniště doplnit roštem nebo můžete nachystat v zahradě přírodní ohniště obklopené kameny. Dále čtěte: Máte rádi uzené maso? Poradíme, jak si jej nejlépe sami připravíte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve