Vypěstovat doma zázvor zvládne i pěstitel začátečník

 Zahrada 
12. února 2019 17:25 / Terezie Zamlynová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zázvor je dobrým a nenáročným pomocníkem při řadě neduhů Depositphotos
Zázvor sice dnes koupíme v každém supermarketu, patří ale k dražším surovinám – i když čaj z něj je v zimě lektvarem téměř kouzelným. Pokud se vám nechce utrácet víc, než je třeba, pak věřte, že je možné si zázvor pěstovat i doma. Zvládnout by to měl i pěstitel – začátečník.

I když se vzácně v některých kamenných zahradnických obchodech dají koupit sazenice zázvoru rovnou, většině z nás nezbyde nic jiného, než začít návštěvou supermarketu, v kterém zázvor prodávají. Koupíte si tam oddenek spíše známý a nazývaný jako kořen (ano, je to to, co běžně kupujeme).

Protože bývá ale často ošetřený takzvanými inhibitory růstu – látkami, které brání jeho klíčení, je vhodné ho namočit na dva dny do vody. Tím se této chemie zbavíte. Poté nechte zázvor jeden až dva dny na světle a sledujte, kdy se vytvoří růstová očka. Když jsou vidět, rozřežte kořen na menší kousky podle růstových oček.

Řezné plochy nechte před zasazením do směsi substrátu a rašeliny chvíli zaschnout, pak je vsaďte do hlíny (či uvedené směsi) do hloubky 3 až 5 centimetrů. Možné je nechat růst dá jen v květináči, nebo s malými sazeničkami vyčkat na jaro a poté přesadit na zahrádku nebo do velkého květináče třeba na balkoně. Důležité je, aby květináč, v kterém oddenky zázvoru porostou, byl dostatečně široký, protože rostlina se rozpíná nejvíce do stran.

Zalévání se nebojte

Zázvor potřebuje dostatek vlhkosti, takže zálivky se netřeba obávat a šetřit s ní. Květináč by měl být na teplém místě, ale pozor! Ne na přímém slunci! Nečekejte výsledek v řádu hodin či dnů. Zázvor roste pomalu, takže první výhonky spatříte až po několika týdnech. Další trpělivost pak bude třeba vyvinout do doby, než budete chtít poprvé sklízet. Čekání zahradníci odhadují klidně i na 10 měsíců. Mezitím ale je možné uždibovat alespoň malé kousky oddenku – budou vlastnoručně vypěstované a na uvaření čaje při nachlazení by měly postačit. Abyste je mohli získat (většinou po 3 až 4 měsících od zasazení), je třeba odhrnout hlínu a kousek oddenku uříznout.

Až uplyne 10 měsíců, lze sklidit hlavní oddenek zázvoru a nechat v hlíně jen pár malých. Koloběh toho, že zázvor budete mít doma stále, tím bude nastartovaný.

Ten, kdo si bude chtít pěstovat zázvor na zahrádce, musí pamatovat na to, že nevydrží mráz. Ven by tedy měl jít až v polovině května a zůstat do zhruba poloviny září. Ideální čas sklizně nastává poté, co rostlina začne žloutnout. 

Lék na hodně neduhů

Závěrem je třeba uvést, že zázvor není dobrým pomocníkem jen při nachlazení nebo v asijské kuchyni. Pomáhá léčit také nadýmání, působí proti nevolnostem, tlumí bolesti, pomáhá při migréně, zabírá též při revmatoidní artritidě a dně, uvolňuje hlen, působí afrodiziakálně a navíc jako antibiotikum skvěle léčí povrchová zranění. (Čtěte také: Trápí vás často bolesti hlavy? Vypěstujte si doma migrénovník).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve