Bylinková spirála ozvláštní zahradu. Postavit ji můžete ze starých cihel i kamení

 Zahrada 
13. března 2019 13:15 / Marie Popelková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Bylinky lze pěstovat ve vlastnoručně vytvořené spirále Depositphotos
Pokud při vaření rádi využíváte bylinky a hledáte na své zahradě příhodné místo pro jejich pěstování, možná vás zaujme takzvaná bylinková spirála, které se také říká šnek na koření. Jde o drobnou stavbu, kterou zvládne postavit každý průměrný kutil a která skýtá mnoho výhod.

Hlavní výhodou bylinkové spirály je to, že nabízí ideální předpoklady k pěstování mnoha různých bylinek. Navíc stavba dobře vypadá a ozvláštní tak každou zahradu. Rám spirály na bylinky můžete postavit z nejrůznějších materiálů. Nezáleží na tom, zda z přírodního kamene, cihel nebo impregnovaného dřeva – výběr materiálu je zcela na vás.

Vhodné místo

Spirála na bylinky potřebuje pokud možno slunečnou plochu o velikosti 2 až 3 metry čtvereční. Pokud jste se rozhodli pro nějaké stanoviště, nakreslete na něm pomocí písku nebo vápenného prachu tvar spirály s jedním až dvěma závity. Vnější konec by měl směřovat k jihu.

Pokud jste se například rozhodli pro přírodní kameny, vytvořte z nich jednu vrstvu. Uvnitř této spirály vyložte drenážní vrstvu ze štěrku nebo drtě. Nyní narovnejte další kameny až do výšky přibližně 80 centimetrů tak, aby se překrývaly jejich spáry. Tato stěna by měla vykazovat lehký sklon směrem dovnitř.

Spáry poskytnou místo pro život

Spáry lámaného kamene byste neměli spárovat. Vytvoříte tak totiž životní prostředí pro mnoho drobných zvířat. Pokud se ale rozhodnete cihly či kameny k sobě spojit, raději než cement použijte jílovitou zeminu smíchanou s vodou.

Na vrstvu drtě přijde smíchaná zemina pro rostliny s kompostem a s vysokým obsahem živin a nahoru použijete bio-substrát pro bylinky. Vyčkejte do nejbližšího deště, aby si zemina mohla sednout, a poté doplňte ještě trochu zeminy.

Suchá zóna spirály leží zcela nahoře. Tam přijdou středozemské bylinky rozmarýn, tymián, šalvěj nebo oregano. Dál dole to bude stále vlhčí. Tady pěstujte bylinky jako petržel, pažitka nebo máta peprná. Protože většina kuchyňských bylinek je nenáročná, můžete rostliny pro střední a spodní zónu bez problémů vyměnit. O tom, jak bylinky skladovat, aby byly celoročně po ruce, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47