Chcete mít krásnou a zdravou úrodu? Připravte si domácí hnojiva a postřiky

 Zahrada 
10. května 2019 09:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bez hnojiva bohatá úroda nebude Depositphotos
Dáváte-li přednost přírodním a ekologickým hnojivům, pak není nic lepšího, než si je vyrobit sami doma. Z bylin a plevele.

Kdo chce mít na zahradě krásnou a zdravou úrodu, neobejde se bez hnojiva. Je však zcela zbytečné utrácet za chemii, kterou si pak jenom zatížíte organismus. Nejlepší a mnohdy i účinnější jsou organická hnojiva složená z rostlin, které máte kolem sebe. Navíc jejich správným výběrem můžete také ovlivnit složení hnojiva, a tedy i jeho účinnost. Některá díky tomu posilují růst, jiná podporují imunitu před chorobami, další umí bojovat se škůdci.

Jícha, domácí hnojivo

Nejlepším přírodním hnojivem je bezesporu jícha. V praxi jde o zkvašené rostliny, takže počítejte s tím, že příprava jíchy není zrovna moc voňavá. Na 10 litrů vody potřebujeme zhruba 1 kg čerstvých bylin. Nasekejte je na kousky, dejte do nekovové nádoby a zalijte vodou. Takto nechejte kvasit několik dní, mezitím jíchu párkrát promíchejte, čímž urychlíte proces kvašení. To, že je jícha hotová, poznáte tak, že se z rostlin stane tmavá kašovitá tekutina, která zapáchá. Jícha se obvykle ředí 1:10 s vodou, jinak by rostliny spálila.

Výluh a macerát jako postřik

Z rostlin si rovněž můžete připravit výluh nebo macerát, který se používá jako postřik proti nejrůznějším škůdcům a chorobám. Na rozdíl od jíchy se však nemusíte obávat nepříjemného odéru. Výluh připravíte podobně jako bylinný čaj. Asi 250 g rostlin zalijte vroucí vodou a nechejte louhovat 30 - 90 minut. Před použitím je potřeba výluh zředit v poměru 1:5. Na macerát se používá studená voda, kterou se byliny zalijí a nechají se stát 12 - 24 hodin. Přitom se hlídají, aby nezačaly kvasit.

Kopřiva posiluje 

Bylinek, které lze použít do jíchy i výluhu, je celá řada. Můžete je kombinovat mezi sebou, anebo udělat jednodruhové hnojivo. V něm by určitě neměla chybět kopřiva, která udělá dobře zelenině, ovocným stromům, keřům i okrasným rostlinám. Je bohatá na dusík, železo, vápník a křemík, jícha z ní se využívá zejména v období intenzivního růstu zeleniny, kterou chrání před chorobami a posiluje ji. Neředěný macerát můžete použít jako postřik na mšice.

Heřmánek a přeslička chrání

Před plísněmi i houbovými chorobami pomáhá ochránit rostliny heřmánek pravý. Macerát naředěný 1:5 aplikujte ke kořenům. Proti padlí, rzi i strupovitosti je skvělým ochráncem přeslička rolní, z níž si můžete připravit výluh, který naředěný v poměru 1:5 aplikujete na listy. Výluh z přesličky, ale i dalších bylin, můžete také použít pro rychlení klíčení semen, která budou díky tomu odolnější proti chorobám. Více o tomto tématu jsme psali zde.

Pampeliška stimuluje 

Pampeliška je velmi rozšířený plevel. Její listy prospívají ovoci a plodové zelenině. Pokud si uděláte pampeliškovou jíchu, můžete jí přihnojovat ovocné stromy i keře, čímž podpoříte kvalitu plodů. Výluh je zase vhodný jako hnojivo na plodovou zeleninu, můžeme ho smíchat s kopřivovým v poměru 1:1.

Přírodní odpuzovač škůdců

Velmi užitečnou rostlinou je vratič obecný. Rostlina totiž obsahuje pyrethrum, což je velice účinný odpuzovač hmyzu. Pokud si z vratiče připravíte výluh nebo macerát, věřte, že jste získali skvělou zbraň proti roztočům, molicím, mšicím, mandelince bramborové i padlí a rzím.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47