Krb by neměl chybět v žádné pořádné zahradě

 Zahrada 
11. května 2019 05:46 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Krb stavte z cihel a kamenů Depositphotos
Léto se blíží a s ním i čas radovánek na zahradě a grilování. Každá pořádná zahrada musí mít venkovní krb na grilování. Postavte si jednoduchou betonovou variantu a můžete trávit na zahradě většinu času.

Nejprve musíte vědět, kde chcete krb mít. Neměl by být blízko domu, aby do něj nešel kouř. Nesmí vás ale také obtěžovat vítr, takže spíš hledejte závětří. Ideální je umístit krb do pergoly, ale tak, aby nehrozilo žádné nebezpečí.

Cihly a šamot

Na stavbu krbu musí být člověk zručný. Na začátku si nakreslete plánek, jak chcete, aby krb vypadal. Napište si potřebný materiál. Nezapomeňte na tepelně izolační desky, šamot, klasické cihly i kámen. Z něj je nejvhodnější pískovec.

Nejdříve musíte postavit základy. Srovnejte si proto terén a vykopejte čtvercový nebo obdélníkový otvor, který musíte zabetonovat. Ideální hloubka by měla být mezi půl metrem až metrem, metr už je ale zbytečně moc. Do betonu přidejte ocelové dráty, který vše zpevní. Potom nechejte beton vytuhnout. V horkém počasí ho musíte kropit vodou, aby neschnul až moc rychle.

Variabilní rošt

Pomocí cihel postavte krb až po ohniště. Použijte vodováhu, aby se nic nenahýbalo do strany. Jakmile vyzdíte spodní část ohniště, postavte ze šamotových cihel zdi krbu. Šamotové cihly vydrží vysoký žár. Ohniště můžete stavět i z obyčejných cihel a šamotem krb jen obložit.

Do zdí ohniště dejte ocelové trubky, které budou držet rošt. Mějte alespoň dvě nebo i tři různé výšky, ať můžete dávat rošt různě vysoko. V rozích musíte překládat cihly křížem. U šamotu používejte šamotovou maltu, která šamot dobře spojí. Ohniště by mělo být vysoké kolem 80 centimetrů. Na zbytek krbu a komín použijte klasické cihly.

Hezké obložení

Výška a šířka komínu by se měla odvíjet od velikosti ohniště. Na konec komínu přijde stříška ze silného plechu. Celý krb pak můžete obložit cihlami nebo ho celou dobu stavět z hezkých cihel, které už potom nebudete zakrývat. Jakmile bude hotovo, nechejte vše pořádně uschnout a sednout si, a potom můžete směle grilovat. O vybudování ohniště jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008