Zpestřete si podzimní zahradu okrasnými trávami

 Zahrada 
11. září 2019 10:04 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pampová tráva může dodat vaší zahradě šmrnc Depositphotos
Krásu zahrady většinou tvoří květiny, stromy nebo plodiny. Zajímavostí ale mohou být okrasné trávy, které obohatí podzimní zahradu.

Když se řekne tráva, lidé si představí buď hezky posekaný pažit, nebo také zarostlý trávník a s ním spojenou spoustu práce. Málokdo si vybaví okrasné trávy, které mohou zpestřit vzhled zahrady a být zajímavým doplňkem.

Rozdělení zahrady

Jako dominanty přicházejí v úvahu vysoké okrasné trávy vzpřímeného vzrůstu. Příkladem je třeba třtina nebo pampová tráva. U moderních zahrad umožňují rozdělení zahrady. Můžete jimi vyčlenit například jezírko, rybníček nebo třeba cestu.

Naopak přirozenou podobu dodají zahradě volně rozprostřené trávy se vzdušným převislým typem růstu jako třeba kavyl nebo dochan. Pokud jste odvážnější, můžete zkusit i kombinace. Pěkně vypadá třeba skupinka z okrasných trav a trvalek podobné výšky.

Dejte dohromady například mohutné odrůdy ozdobnice, které dosahují výšky dospělého člověka, s květinami jako záplevák nebo sadec a slunečnice. Dohromady se hodí i některé druhy kavylu se stejně vysokými trvalkami jako denivky nebo máčky.

Pokud máte v plánu vytvořit nápadný kontrast ke kulovitým květenstvím ostálek nebo jiřinek, zvolte dlouhé husté klasy jako strdivka, pěchava nebo dochan. Vrchol sezony většiny trav nastává na konci léta a na podzim. Když se vysoké okrasné trávy jako ozdobnice, bezkolenec nebo proso na několik týdnů vybarví do intenzivních odstínů žluté a oranžové, mnoho trvalek už je odkvetlých.

Zimní zahrada

Když trávy ztratí zářivost, nedoporučuje se stébla odstřihovat, protože je můžete využít i v zimní zahradě. Kromě toho se u sestřižených stébel vytvoří dutiny a hromadí se v nich voda, která ztěžuje přezimování.

Ne u všech okrasných tráv musíte čekat na léto nebo podzim. Menší druhy jako ostřice, kostřava a bika vypadají dobře už na jaře nebo počátkem léta. Pěkně vypadají s trvalkami jako například kosatec. Některé časné druhy tráv se hodí k prosvětlení tmavých míst. Příkladem je rákosík nebo bika a ostřice. Jsou to trávy vysoké pár desítek centimetrů, takže jimi můžete olemovat záhony nebo okolí stromů.

Slunce a stín

Tmavě zelené druhy většinou vyžadují vlhko, světle zelené stín a druhy, které na podzim chytí intenzivní zbarvení, mají rády slunce. Až na každoročný zpětný sestřih se o okrasné trávy nemusíte starat. Stříhejte ji v zimě, kdy na vás působí neuspořádaně.

U některých druhů jako ozdobnice nebo pampová tráva můžete během vegetace přihnojovat. Další trávy by po silném hnojení dusíkem mohly být náchylné k chorobám. U trav ze stepních oblastí jako kavyl zkombinujte půdu s pískem a kamennou drtí. Jak na plevel, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008