Lísku lze pěstovat nejen pro okrasu. Poslouží i jako živý plot nebo cenný zdroj dřeva

 Zahrada 
15. září 2019 08:13 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Líska je oblíbená nejenom pro své lahodné oříšky Depositphotos
Líska je oblíbený keř, který se dá pěstovat nejen pro své lahodné a zdravé oříšky. Její využití je mnohem širší, pojďte se podívat.

Líska je dřevina, která je nejenom líbivá, ale také oblíbená pro své chutné plody. Už staří Keltové spojovali lískové pruty s podsvětím a ukládali na ně zemřelé, hůl z lísky však nosili také keltští soudci jako symbol moudrosti a spravedlnosti. Staří Germáni i Slované magii lísky převzali z keltských kultů, a víra v to, že lískové pruty umějí v rukou čarodějnic přivolat déšť i uklidnit počasí, a že přinášejí plodnost mladým ženám, přetrvala i do křesťanského středověku. Dnes je líska pěstovaná hned z několika důvodů. Jako okrasný plot, kvůli plodům či pro své úžasné dřevo a proutí.

Na plody turecká

Lískové oříšky jsou lahůdkou, která je bohatá na minerály, cenné oleje i další prospěšné látky podporující paměť. Zralé oříšky také snadno opadávají, ale nevyplatí se je nechat na zemi dlouho vlhnout. Před uskladněním je třeba je důkladně usušit a skladovat na suchém místě. Pokud si přejete mít lísku na zahradě právě kvůli svým plodům, zvolte odrůdu šlechtěnou právě pro tento účel. K ní patří i líska turecká, která dorůstá až do výšky 20 metrů a její oříšky jsou schované v krásně tvarovaných trsech. 

Jako okrasa

Jestli vám na úrodě nezáleží a chcete, aby vám líska splnila především dekorativní funkci, máte na výběr z řady přirozených odrůd i jejich šlechtěných kultivarů. V zahradách působí zajímavě kultivar Purpurea. Listy keře se po světlé jarní zeleni rychle začnou zbarvovat do šedozelena, a na konci sezony mají krásnou hnědočervenou až purpurovou barvu. Jako aranžmá třeba do květin se hodí kultivar Contorta, který má krásně pokroucené větve. Půvabně působí v zahradě svými převislými větvemi Pendula, a Heterophyla se zase umí pochlubit podlouhlými, hluboce vykrajovanými listy.

Krásný živý plot 

Z lísky si můžete velice snadno vypěstovat krásný živý plot. Počítejte však s tím, že pokud budou keříky nasázeny moc blízko u sebe, hojné úrody oříšků se nedočkáte. Plody totiž potřebují dostatek slunce, naopak úrodnost lískových ořechů snižuje trvalý vítr a nízká teplota nebo silnější deště.

Skvělý zdroj dřeva i potravy 

Dřevo lísky se hodí jako skvělý zdroj otopu. Je však potřeba jej dobře skladovat a vyvarovat se častých chyb, o kterých jsme psali zde. Dřevo z lísky se používá na uzení potravin, z prutů se splétají košíky, z těch silnějších proutěné překážky. Líska je také skvělou dřevinou pro pařezinové hospodaření, její tvrdé dřevo je velmi kvalitní. K tomuto účelu se cyklicky seřezává v několikaletých intervalech podle požadované tloušťky větví. A listí z lísky zase ocení domácí zvířata, pro něž je vyloženě pochoutkou.

Není náročná

Většina zahradních kultivarů má původ v lísce obecné. A stejně jako líska obecná i její kultivary poměrně snadno odolávají rozmarům počasí, snesou dokonce i velké mrazy. Jediné, co nemají příliš v oblibě, je trvale přemokřená půda. Lísku lze omlazovat postupným vyřezáváním a odstraňováním starších větví. Silnější kmínky můžeme zkrátit na výšku kolem 1,5 metru a zapěstovat z nich plodnou korunu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod