Zeolit je unikátní materiál. Pomůže ovocným stromům, trávníku i pokojovkám

 Zahrada 
14. dubna 2020 16:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zeolit má široké uplatnění Internet
Zeolity jsou minerály, které řadíme mezi hlinitokřemičitany. Je to unikátní materiál, který potěší zahrádkáře, kaktusáře i alergiky, kteří se nechtějí vzdát pokojových rostlin v bytě.

Zeolitů existuje několik druhů, liší se zastoupením prvků. Všechny mají vysoce pórovitou strukturu, díky které má tento nerost široké možnosti využití. O tom, že na úspěšné pěstování rostlin na zahradě i doma v bytě má velký vliv i substrát, není pochyb. A právě proto si ten minerální v podobě zeolitu nachází čím dál více příznivců.

Přírodní zeolity jsou vulkanického původu a ložiska naleznete po celém světě. Velká část se nachází v sedimentech pod mořskou hladinou. U nás se zeolity (typ klinoptilolit) vyskytují v Českém středohoří, rozsáhleji pak na východě Slovenska. Zeolit je složen z milionů pórů, které mají aktivní povrch. Pro představu – 25 kg zeolitu má aktivní povrch, který je větší než plocha fotbalového hřiště. Tato plocha je schopna uchovat hnojiva a vodu a navracet je rostlinám, když to potřebují. V půdě zeolit působí jako zásobník vláhy, kterou rostliny potřebují v suchých obdobích.

Plísně jsou na něj krátké

Jedná se o minerál, který není náchylný na různé škůdce či plísně. Zeolit drží vodu a sám o sobě neobsahuje škodlivé látky, jen je účinně zachytává a filtruje. Díky tomu tak alergici mohou pěstovat a mít doma pokojové rostliny. Tento minerál má krystalickou strukturu, tj. jeho atomy jsou uspořádány do sítě kanálků a dutin a do nich dokáže tento minerální substrát zachytávat látky ve všech skupenstvích. V praxi je tato vlastnost pro pěstování rostlin obrovským přínosem.

Ocení jej zapomětlivci

Díky absorbčním vlastnostem nasaje zeolit vodu a živiny, díky tomu eliminujete riziko přelití rostlin, ani při nepravidelné zálivce rostlina nebude strádat, neboť může právě nasát potřebnou vlhkost i živiny ze substrátu, který je jimi nasáklý a postupně je uvolňuje. Pěstování rostlin v zeolitu proto ocení i zaneprázdnění lidé nebo občasní zapomětlivci.

Plodů bude více a v lepší kvalitě

Ošetřením listů zeolitovou suspenzí poskytnete rostlině nejen minerální látky, ale dokonce podpoříte jejich odolnost proti mnohým houbovým onemocněním. Je také dokázáno, že zeolit má vliv na vyšší výnosnost a kvalitu plodin. Je vhodný pro zeleninu, ovocné stromky, polní plodiny i okrasné květiny a keře, kromě kyselomilných rostlin. Lze jej také bez problémů použít jako substrát pro sukulenty.

Trávník jako ze žurnálu

Pokud si na své zahradě zakládáte na perfektním trávníku, rovněž vám může zeolit pomoci. Ideální je přimíchat zeolit do půdy asi 5 – 6 cm pod finální úroveň trávníku již při jeho zakládání. V této vrstvě by měl být zeolit zastoupen asi pěti procenty. Další variantou, jak lze zeolit do půdního profilu trávníku dostat, je jeho aplikace do děr po aerifikaci dutými hroty. O tom, jak trávníku po zimě dopřát terapii, jsme pssali zde.

Velmi široké uplatnění

Zeolit velice dobře pohlcuje pachy. Materiál lze právem označit za přírodní dezinfekci a vhodnou alternativu klasického organického substrátu. Jeho využití je ale ještě širší. V domácnosti kromě pěstitelství je vhodný i coby filtrační materiál do akvária, venkovních bazénů a jezírek.

Na co si dát pozor

Pokud se rozhodnete zeolit pořídit, vždy si dopředu ujasněte, k jakému účelu ho budete využívat. Existují totiž varianty určené zvlášť pro pokojové a zvlášť pro venkovní rostliny. K dostání je proto v různých frakcích, tedy velikosti kamínků. Ten nejjemnější je takřka k nerozeznání od klasické bílé mouky na pečení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve