Je nejvyšší čas prořezat stromky. Nevíte jak na to? Zde máte návod

 Zahrada 
11. října 2018 12:30 / Martina Langová
  11
📷
4 fotografie v galerii
Při práci se stromy a keři buďte nadmíru opatrní Depositphotos
Jaro a podzim jsou pro zahrádkáře tím nejnáročnějším obdobím. Zatímco na jaře sázíme a chystáme vše nové, teď musíme zahradu správně zazimovat. A taky se postarat o rostliny a stromy, které naši péči v tomto období potřebují.

Naši pozornost by měly mít v toto období zejména stromy a keře. Ty je nutné prořezat nebo zastřihnout. Je však nutno pamatovat na to, že jde o živé organismy, tudíž i tato péče by měla být prováděna s citem.

Nabírání síly

Aby byly stromy a keře i příští rok krásné a bohaté, potřebují nabrat novou sílu. K tomu jim můžeme dopomoci právě správnou péčí, zejména tedy prostřihem a prořezáním. Právě teď totiž natahují zpět do kořenů potřebnou mízu, je tedy nejvyšší čas. Zaměřit bychom se měli zejména na ovocné stromy a okrasné keře.

Všímejte si detailů

Naší pozornosti by neměly ujít především stromy, které jsou doslova obtěžkány větvemi. Těch starých se musíme bez milosti zbavit. Pryč musí i všechno suché, nemocné či napadené. Dbát musíme i na to, aby měl strom či keř dostatek slunečního svitu. Pokud nemá, musíme mu vhodný prostor vytvořit.

Když to neuděláme, na jaře nevyraší pupeny a strom pak nevykvete. Tedy jednoduše řešeno – musíme se zbavit všeho, co strom obtěžkává. Je třeba, aby se na nové jaro cítil lehce a byl v plné síle. Jen tak nám v příští sezoně dá opět maximum.

Dbejte na správný řez

Musíme pamatovat na to, že strom je živý a mízu do kořenů stále ještě stahuje, takže prořezání je třeba provést opatrně a s citem. Rozhodně i v menším rozsahu než při prořezání jarním. Zastřihávat bychom měli ideálně v místě větvení nebo těsně nad pupenem. Samotný řez pak provedeme v úhlu maximálně 45 stupňů.

Nutno také pamatovat na to, že u řezů větších než tři centimetry je důležité ošetřit postižené místo speciálním přípravkem. To platí u starších stromů. Na mladé musíme být ještě jemnější. Ovšem i zde prořezáváme, aby stromek správně rostl a měl dostatek živin. V každém případě pamatujte na to, že prořezáváme raději méně než více. Kdybychom to totiž přehnali, strom by nemusel přežít zimu. A nezapomeňte i na podzimní hnojení, to je stejně důležité.

Nástroje na řezání

K prořezávání stromů je vhodné použít speciální nástroje, které jsou ke koupi v každém zahradnictví, hobby marketu či specializovaném obchodě pro zahradníky. Zde vám personál jistě poradí s výběrem těch správných nůžek. K dispozici jsou pak i speciální prořezávací pilky. U nůžek i pilek může být ostří jednostranné nebo oboustranné.

Každý z těchto produktů je vhodný pro jiný účel zahradničení. Jestliže však nechcete kupovat tyto speciální zahradnické potřeby, raději si třeba vypůjčete od souseda a časem i tak přemýšlejte o vlastních. Nápady, jako je prořezávání stromů či keřů elektrickou nebo motorovou pilou, nejsou dvakrát moudré. Porost můžete snadno odsoudit k záhubě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008