Posečenou trávu nevyhazujte. Výborně poslouží na zahradě, třeba pro pěstování brambor

 Zahrada 
29. dubna 2020 09:12 / Šárka Sokolská
  3
📷
6 fotografií v galerii
Je škoda trávu vyhazovat Archiv
Čas prvního sečení trávy je tady. A s ním také přichází klasická otázka. Kam s ní? Vyhodit? Věřte, že to by byla největší chyba. Máme lepší nápady.

Krásný zelený trávník, krátce střižený bývá okrasou každého domu. Jenomže aby takto vypadal, stojí to mnohdy spoustu dřiny a především pravidelné sečení. S tím souvisí starost, kam s posečenou trávou. Její likvidace v době, kdy většina lidí už nechová hospodářská zvířata, a tudíž nepotřebuje zásoby sena, je často diskutovaným tématem. 

Tráva je bioodpad  

Tráva je bioodpad, takže rozhodně do klasické popelnice na směsný odpad nepatří. Pokud tedy máte k domu speciální kontejnery na bioodpad, trávu vyhoďte právě tam. Nicméně existuje ještě mnohem více způsobů, jak se trávy zbavit tak, aby vám byla k užitku. 

Pro mazlíky a farmáře

Dříve nebyl s trávou žádný problém. Lidé žijící na venkově chovali ve většině případů zvířata, pro něž se tráva sušila. Dnes, pokud také nechováte domácí zvířata, můžete seno použít pro domácí mazlíky, například zakrslého králíka, morče, křečka, činčilu a podobně. Pokud je nemáte, nabídněte seno sousedům nebo známým, kteří tato zvířata chovají. Zkuste také seno nabídnout místnímu farmáři či chovateli hospodářských zvířat. Někteří majitelé koní nemají vlastní zdroj sena a bývají za takovou výpomoc vděční. 

Jako mulč

Podle odborníků je dobré nechat první trávu na seno a druhou, pokud je středně vysoká, je dobré rozdrtit mulčovačem a nechat ji na pozemku. V místech, kde se drží více vlhkosti, se tráva postupem času rozloží a stane se z ní skvělé hnojivo pro další porost. Část trávy můžete také rozhodit kolem stromů a keřů. Jednak tím pomůžete zabránit rychlému vysychání půdy a navíc tím získáte zcela zdarma dobré hnojivo. Čerstvě posekanou nebo lehce zaschlou trávou můžete obložit záhony rajčat, stejně jako vinnou révu a ostatní rostliny, které jste zvyklí mulčovat mulčovací kůrou. 

Nejlepší varianta 

Máte-li velký pozemek a trávy hodně, pak je nejlepší variantou pro vás kompostování. Můžete si pořídit již hotový kompostér a nebo si založit vlastní. Nesypte ji však všechnu najednou na jedno místo na sebe, ale prokládejte ji hlínou, tenkými větvičkami a kuchyňským odpadem. Do kompostu můžete kromě trávy přidávat i další bioodpad, včetně kuchyňského odpadu. Co ještě patří do kompostu a naopak co ne, jsme psali zde.

Při zakládání záhonu

Chystáte se založit nový záhon? Ještě před tímto krokem navrstvěte v místě, kde jej chcete mít, větší množství trávy. Působí podobně jako hubiče plevele, spolehlivě vyčistí prostor a když ji po několika týdnech shrábnete a místo pod ní zryjete, žádný plevel už tam neporoste. Menší množství můžete také zarýt do záhonu místo hnojiva.

Na brambory

Uvažujete, že si letos vypěstujete vlastní brambory? Použijte pro jejich pěstování posečenou trávu. Je to jednoduché. V místě, kde chcete založit bramborové políčko, posečte trávu a položte na něj do řádek brambory. Na ně navrstvěte trávu a takto pokračujte s každým dalším sekáním. Ideální je, aby byla na bramborách alespoň půlmetrová hromádka. Pak záhon prolijte a čekejte. Zhruba za šest až deset týdnů se objeví první rostlinky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod