Anýz podporuje trávení. Pěstovat jej můžete na zahradě i v květináči na okně

 Zahrada 
16. května 2020 16:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Anýz je jednoletá bylina Depositphotos
Jednou z bylin, kterou můžete pěstovat na zahradě nebo v květináči na okně, je anýz vonný. Patří mezi koření. Podporuje trávení, působí proti křečím a pomáhá léčit nemoci dýchacích cest. Můžete jej přidávat i do jídla, například do pečiva nebo na maso.

Anýz je jednoletá bylina, která dosahuje výšky asi půl metru. Má tenké kořeny a tři druhy listů. Spodní jsou jednoduché, srdčitě okrouhlé a zubaté. Prostřední bývají zpeřené a horní trojčetně peřenosčené. Květy jsou uspořádané v okolíky se sedmi až patnácti paprsky a mají bílou a žlutou barvu.

Slunečné stanoviště

Anýz potřebuje slunečné stanoviště a lehčí písčitohlinitou půdu s dostatkem vápníku. Půda musí být propustná a humózní. Je náročný na teplo. Rostlině neprospívá přímé hnojení chlévským hnojem. Výsev semen se dělá v březnu až dubnu. Semena vyklíčí do měsíce. Anýz ale roste pomalu.

Sucho a temno

Rostlinu zalévejte odstátou vodou. Při pěstování se musíte starat také o to, aby byly záhony dobře okopané a bez plevele. V červnu až srpnu kvete. Šedozelené okolíky sbírejte před dozráním, když z nich vypadávají semena. Sušte je pak při teplotě kolem 35 stupňů Celsia a skladujte v suchu a temnu.

Semena anýzu mají výraznou, sladce kořeněnou chuť. Obsahují látky prospěšné pro lidské zdraví. Anýz se podobá kmínu. Podporuje trávení a působí proti nadýmání. Omezuje také rozvoj škodlivých bakterií, pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a účinkuje také proti plísním. Je to lék na kašel a bolavé průdušky. Zvyšuje tvorbu žluče a žvýkání semen zabraňuje zápachu z úst. Podporuje také tvorbu mateřského mléka.

Pečivo i maso

Používají se buď celá semena, anebo drcená. Můžete pít nálev. V kuchyni se dají přidávat do pečiva, pomazánek, na maso a podobně. Používají se i při konzervaci ovoce a zeleniny například do nálevů k ukládání okurek nebo červeného zelí. Využívá se také při výrobě likérů. O pěstování kosatce jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod